SOME STRATEGIC ASPECTS OF HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS

  • Yu. Chyrychenko University of Customs and Finance
  • N. Bilova University of Customs and Finance
  • V. Zaitsev University of Customs and Finance
Keywords: hotel and restaurant business, tourism business, innovation platform, strategy of national development, priorities of national economy development

Abstract

The purpose of this study is to identify of different strategic aspects of the further development of hotel and restaurant business in Ukraine in the context of the implementation of the Strategy for Sustainable Development "Ukraine - 2020". The comparative dynamics of the mentioned processes during the last years of existence of independent Ukraine was studied and the innovation platform was defined as the implementation of the main trends of the development of the hospitality industry. For the realization of the research purpose, the scientific problem has been formulated and its relevance has been determined. Specific qualitative criteria of development and modern trends of the hospitality industry are determined based on the world experience. Also was considered the innovative platform for the further development of the industry.

References

Гладун О. М. Домогосподарства: функції та проблеми дослідження / О. М. Гладун // Демографія та соціальна економіка: Науково-економічний та суспільно-політичний журнал. – 2005. – № 1. – С. 177–185.

Дядик Т. В. Оцінка рівня та якості життя населення в Україні / Т. В. Дядик, О. П. Бурлака. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.pdaa.edu.ua/sites/default/files/nppdaa/2010/01/59.pdf.

Зухба О. М. Домогосподарство в різних типах економічного порядку: еволюція теоретичних моделей / О. М. Зухба // Економічний вісник Донбасу. – 2013. – № 3. – С. 48–53.

Кізима Т. О. Заощадження домогосподарств: світовий досвід і вітчизняні реалії [Електронний ресурс] / Т. О. Кізима // Інноваційна економіка.–2013. –№ 7.–С.171–176.

Кізима Т. О. Фінанси домогосподарств: концептуальні засади теорії і практики : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня доктора екон. наук : спец. 08.00.08 «Гроші, фінанси і кредит» / Тетяна Олексіївна Кізима. – Тернопіль. – 2011. – 36 с.

Крупа В. Р. Формування заощаджень домогосподарств та їх вплив на соціально-економічний розвиток країни / В. Р. Крупа // Вісник Одеського національного університету. Економіка. – 2013. – Т. 18, Вип. 1(1). – С. 178–182.

Мельник А. Сектор домогосподарств у сучасній економічній системі: теоретичні та емпіричні аспекти / А. Мельник, Н. Ціщик // Вісник ТНЕУ. – 2008. – № 3. – С. 7–21.

Національні заощадження та економічне зростання / за ред. Б.Є.Кваснюка ; Інститут економічного прогнозування. – К. : МП Леся, 2000. – 304 с.

Офіційний сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ukrstat.gov.ua/.

Потенціал ендогенного зростання економіки України / [М. І. Скрипниченко, Т. І. Приходько, В. Р. Сіденко та ін.] ; за ред. М. І. Скрипниченко ; НАН України, Ін-т екон. та прогнозув. – К., 2010. – 436 с.

Рамський А. Ю. Інвестиційний потенціал домогосподарств : [монографія] / А. Ю. Рамський. – К. : КНУТД, 2014. – 352 с.

Скібіна С. О. Динаміка, тенденції й системність формування доходів домашніх господарств в умовах трансформації економіки в Україні / С. О. Скібіна // Актуальні проблеми економіки. – 2009. – № 11. – С. 190–199.

Фактори макроекономічної нестабільності в системі моделей економічного розвитку : [кол. моногр.] / за ред. М. І. Скрипниченко ; НАН України, Ін-т екон. та прогнозув. – К., 2012. – 720 с.

Article views: 46
PDF Downloads: 42
Published
2018-03-27
How to Cite
Chyrychenko, Y., Bilova, N., & Zaitsev, V. (2018). SOME STRATEGIC ASPECTS OF HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS. Economic Scope, (131), 97-113. Retrieved from http://prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/209
Section
PROBLEMS OF NATIONAL AND REGIONAL ECONOMY