THE METHODOLOGICAL APPROACH TO DETERMINING THE DEVELOPMENT DIRECTION OF THE RESTAURANT BUSINESS ENTERPRISE

  • Natalia Balatska Kharkov State University of Food Technology and Trade
Keywords: development, enterprise, restaurant business, matrix model, integral indicator, development direction, progressive, regressive, stable

Abstract

The integration of Ukraine into the global economic system actualizes the issue of ensuring the effective development of each specific economic entity of all spheres of activity, among which the restaurant business enterprises play a predominant role. Modern restaurant business enterprises make a significant contribution to the economic development of the state due to the positive influence on the improvement of other branches of economic activity, and therefore, they are the integral part of the economy of the state, thus, forming the foundation for the well-being of the population and development. The research of the economic aspects of development is crucial for determining the prospects and opportunities of each specific restaurant business enterprise and the economy of Ukraine as a whole. The pace of development, the correct choice of factors of development is a source of formation of competitive advantages. The article deals with the issue of the management of the restaurant business development in the dynamic environment. In the course of the research, it is argued that the development of any restaurant business is not monotonous and includes not only progressive directions, but also degradation paths that may change progress and lead to certain destruction of certain elements of the socio-economic system. The alternative development directions of the restaurant business enterprise are described: progressive, regressive, stability. The existing methodological approaches to the assessment of the enterprise development are analyzed, their advantages and disadvantages are determined. The system of indicators of development of the restaurant business enterprises is formed, which takes into account their industry specificity by groups of resource, cost and performance indicators and allows to determine the key dominants of development taking into account internal abilities and capabilities. The proposed methodological approach to the estimation of the development direction of the restaurant business enterprise, based on the matrix approach, and is organized on the principle of "resources - costs - results", integrates the dynamic interdependent model of their complex communication and allows to determine priority directions of improvement of the existing system of development management of the restaurant business enterprise.

References

Гриценко А.А. Відтворювальна динаміка економічних систем: інститути та діяльність : монографія. URL : http://ief.org.ua/docs/mg/297.pdf (дата звернення: 10.04.2020).

Грозний І.С. Кваліметрічна оцінка якості виробничих процесів. Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія «Економіка і управління». 2017. Т. 28(67). № 2. С. 33–36.

Євдокимова Д.М. Структурні важелі економічного розвитку. Стратегія економічного розвитку України. 2000. № 5. С. 58–63.

Жилінська Л.O. Сучасні підходи до оцінки рівня розвитку промислових підприємств. Теоретичні і практичні аспекти економіки та інтелектуальної власності. 2015. Вип. 1. Т. 1. С. 41–46.

Луур Х. Развитие концепции матричного моделирования поля эффективности. Труды Таллиннского политехнического института. 1989. № 689. С. 18–26.

Мальська М.П. Готельний бізнес : підручник. Київ : Центр учбової літератури, 2012. 470 с.

Мельник О.Г. Системи діагностики діяльності машинобудівних підприємств: полікритеріальна концепція та інструментарій. Львів : Львівська політехніка, 2010. 344 с.

Мельник О.Г. Індикативне забезпечення матричного моделювання на машинобудівних підприємствах. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Логістика. 2008. № 633. С. 433–438.

Мересте У. Матричная концепция изучения экономической эффективности (на примере сравнительного анализа динамики эффективности производства европейских стран – членов СЭВ с 1970 по 1977 г.). Труды Таллиннского политехнического института. 1981. № 506. С. 15–44.

Мересте У.И. Основы теории поля эффективности (новый подход к изучению эффективности производства путем ее полносистемного моделирования. Труды Таллиннского политехнического института. 1985. № 605. С. 5–34.

Надтока Т.Б., Виноградов А.Г. «Золотое правило экономики предприятия» как индикатор экономической активности предприятия. Наукові праці Донецького НТУ. Серія: економічна. 2009. Вип. 36(1). С. 80–86.

Отенко И.П. Методологические основы управления потенциалом предприятия. Харьков : ХНЭУ, 2004. 216 с.

Поляк О.В., Шкода М.С. Конкурентні переваги ресторанного бізнесу. URL : https://er.knutd.edu.ua/bitstream/123456789/12628/1/OIIP2018_P236-244.pdf (дата звернення: 02.04.2020).

Порохня В.М. Моделювання економіки : монографія. Запоріжжя : ЗДІА, 2001. 384 c.

Прилепа Н.В. Сучасні тенденції розвитку ресторанного господарства України та Європи. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2017. № 6. Т. 1. С. 163–166.

Сімків Л.Є. Економічне зростання як індикатор якості економічних реформ. Науковий вісник Мукачівського державного університету. Серія «Економіка». 2015. Вип. 2(4). Ч. 1. С. 66–70.

Федорова Н.Є. До питання щодо актуалізації поняття «прогресивний соціально-економічний розвиток». Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія «Економіка і менеджмент». 2017. Вип. 27. Ч. 1. С. 12–16.

Чорна М.В., Коваль М.С. Особливості управління розвитком підприємств ресторанного господарства. Ефективна економіка. 2015. № 1. URL : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3710 (дата звернення: 05.04.2020).

Hrytsenko A.A. Vidtvoriuvalna dynamika ekonomichnykh system: instytuty ta diialnist [Reproductive Dynamics of Economic Systems: Institutions and Activities]. Available at: http://ief.org.ua/docs/mg/297.pdf (accessed 10 April 2020).

Hroznyi I.S. (2017). Kvalimetrichna otsinka yakosti vyrobnychykh protsesiv [Qualimetric quality assessment of production processes]. Vcheni zapysky TNU imeni V.I. Vernadskoho. Seriia: Ekonomika i upravlinnia, vol. 28 (67), no. 2, pp. 33-36 (in Ukrainian).

Yevdokymova D.M. (2000). Strukturni vazheli ekonomichnoho rozvytku. [Structural levers of economic development]. Stratehiia ekonomichnoho rozvytku Ukrainy, no. 5, pp. 58-63 (in Ukrainian)

Zhylinska L.O. (2015). Suchasni pidkhody do otsinky rivnia rozvytku promyslovykh pidpryiemstv [Modern approaches to the level of development of industrial enterprises]. Teoretychni i praktychni aspekty ekonomiky ta intelektualnoi vlasnosti, vol. 1 (1), pp. 41–46 (in Ukrainian).

Luur H. (1989). Razvitie koncepcii matrichnogo modelirovanija polja jeffektivnosti [Development of the concept of matrix modeling of the efficiency field]. Trudy Tallinskogo politehnicheskogo institute, no. 689, pp.18-26 (in Russian).

Malska M.P. (2012). Hotel business [Hotelnyi biznes]. Tsentr uchbovoi literatury, Kyiv, 470 p.

Melnyk O. H. (2010). Systemy diahnostyky diialnosti mashynobudivnykh pidpryiemstv: polikryterialna kontseptsiia ta instrumentarii [Systems of diagnostics of activity of machine-building enterprises: polycriteria concept and tools]. Lviv: Vyd-vo Nats. un-tu «Lvivska politekhnika», 344 p. (in Ukrainian).

Melnyk O.H. (2008). Indykatyvne zabezpechennia matrychnoho modeliuvannia na mashynobudivnykh pidpryiemstvakh [Indicative provision of matrix modeling at machine-building enterprises.]. Visnyk Nats. un-tu “Lvivska politekhnika”. Lohistyka, no. 633, pp. 433-438 (in Ukrainian).

Mereste U. I. (1981). Matrichnaja koncepcija izuchenija jekonomicheskoj jeffektivnosti (na primere sravnitel'nogo analiza dinamiki jeffektivnosti proizvodstva evropejskih stran – chlenov SJeV s 1970 po 1977gg.) [The matrix concept of the study of economic efficiency (on the example of a comparative analysis of the dynamics of production efficiency of European countries - CMEA members from 1970 to 1977)]. Trudy Tallinskogo politehnicheskogo institute, no. 506, pp. 15-44 (in Russian).

Mereste U.I. (1985). Osnovy teorii polja jeffektivnosti (novyj podhod k izucheniju jeffektivnosti proizvodstva putem ee polnosistemnogo modelirovanija [Fundamentals of the field efficiency theory (a new approach to the study of production efficiency through its full-system modeling]. Trudy Tallinskogo politehnicheskogo institute, no. 605, pp. 5-34 (in Russian).

Nadtoka T.B., Vinogradov A.G. (2009). "Zolotoe pravilo jekonomiki predprijatija" kak indikator jekonomicheskoj aktivnosti predprijatija [The golden rule of enterprise economics as an indicator of the economic activity of an enterprise]. Naukovi pratsi Donetskoho NTU. Seriia: ekonomichna, Vol. 36(1), pp. 80-86 (in Russian).

Otenko I.P. (2004). Metodologicheskie osnovy upravlenija potencialom predprijatija [Methodological foundations of enterprise potential management]. Har'kov: Izd. HNJeU, 216 p. (in Russian).

Poliak O.V., Shkoda M.S. (2018). Konkurentni perevahy restorannoho biznesu [The competitive advantages of the restaurant business]. Available at: https://er.knutd.edu.ua/bitstream/123456789/12628/1/OIIP2018_P236-244.pdf (accessed 20 April 2020).

Porokhnia V. M. (2001). Modeliuvannia ekonomiky [Modeling the economy:]. Zaporizhzhia : ZDIA, 384 p. (in Ukrainian).

Prylepa N.V. (2017). Suchasni tendentsii rozvytku restorannoho hospodarstva Ukrainy ta Yevropy [Modern tendencies of development of restaurant economy of Ukraine and Europe]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu. Ekonomichni nauky, no. 6(1), pp. 163-166 (in Ukrainian).

Simkiv L.Ye. (2015). Ekonomichne zrostannia yak indykator yakosti ekonomichnykh reform [Economic growth as an indicator of the quality of economic reforms]. Naukovyi visnyk Mukachivskoho derzhavnoho universytetu. Seriia Ekonomika, vol. 2(4), pp. 66-70 (in Ukrainian).

Fedorova N.Ye. (2017). Do pytannia shchodo aktualizatsii poniattia «prohresyvnyi sotsialno-ekonomichnyi rozvytok» [On the issue of actualization of the concept of "progressive socio-economic development"]. Naukovyi visnyk Mizhnarodnoho humanitarnoho universytetu. Seriia: Ekonomika i menedzhment, vol. 27(1), pp. 12-16 (in Ukrainian).

Chorna M.V., Koval M. S. (2015). Osoblyvosti upravlinnia rozvytkom pidpryiemstv restorannoho hospodarstva [Features of managing the development of restaurants]. Efektyvna ekonomika, no. 1. Available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3710 (accessed 05 April 2020).

Article views: 152
PDF Downloads: 129
Published
2020-02-26
How to Cite
Balatska, N. (2020). THE METHODOLOGICAL APPROACH TO DETERMINING THE DEVELOPMENT DIRECTION OF THE RESTAURANT BUSINESS ENTERPRISE. Economic Scope, (154), 61-67. https://doi.org/10.32782/2224-6282/154-11
Section
ECONOMY AND ENTERPRISE MANAGEMENT