РЕЙДЕРСТВО В УКРАЇНІ – ЗАГРОЗА ЕКОНОМІЧНІЙ БЕЗПЕЦІ ПІДПРИЄМСТВ

  • Н. С. Згадова Одеська державна академія технічного регулювання та якості https://orcid.org/0000-0003-4585-9620
  • Л. П. Рогатіна Одеський національний університет харчових технологій
  • В. І. Губко Херсонський економічно-правовий інститут https://orcid.org/0000-0001-6155-892X
Ключові слова: економічна безпека, рейдерство, бізнес, рейдерська атака, економічна привабливість

Анотація

В умовах формування ринкової економіки в Україні, основою якої є малі та середні суб'єкти господарювання, постає питання їхньої економічної безпеки, адже економічна безпека є однією з основних потреб у діяльності не тільки держави, різних об'єднань, але й окремого підприємства. Тому дуже важливими є дієві інструменти захисту підприємств із боку інформаційного забезпечення. З інтенсивним поширенням кризових явищ в економіці України, фінансової та політичної нестабільності, посилення конкурентної боротьби та негативного впливу факторів зовнішнього середовища проблема забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємства набула особливого значення, а саме у прояві інформаційної боротьби та рейдерських атак на підприємства різних форм власності. Економічна інформація вважається основним фактором ефективної діяльності підприємства в умовах ринкової економіки. До початку 90-х рр. минулого століття (радянський період) вітчизняні підприємства, зокрема підприємства агропромислового сектору, практично не відчували ніяких ризиків у своїй діяльності, оскільки вони перебували в державній власності та були пов’язані договорами-зобов’язаннями державного замовлення. Державні інтереси в галузі економіки жорстко захищалися правоохоронними органами та спецслужбами. Тепер ситуація кардинально змінилася. Будь-який господарюючий суб’єкт, незалежно від обсягу його робочих активів, знаходиться в оточенні різноманітних ризиків, а тому вразливий до різноманітних рейдерських атак, які здатні миттєво знищити фінансові та матеріальні ресурси. Водночас державні структури, що мають стояти на захисті підприємництва, фактично не діють. В умовах сьогоденної економічної системи одним із найголовніших завдань економічної безпеки підприємства стало збереження його майна, протистояння рейдерству – силовому, недобросовісному захопленню чужої власності. Таке явище стало реальною загрозою економіці загалом, руйнується вітчизняний бізнес, підприємництво і виробництво, посилюється напруга в економічному просторі країни, оскільки практично будь-яке підприємство може стати об'єктом рейдерської атаки. Тому можна сказати, що проблема рейдерства в сучасних ринкових умовах є досить актуальною та загрожує економічній безпеці підприємств і підлягає негайному вирішенню.

Посилання

Живко З.Б. Рейдерство в Україні: соціально-економічний аспект : моног-рафія. Львів : Ліга прес, 2012. 304 с.

Ільяшев М. Особливості національного рейдерства // матеріали ХV-ї нау-ково-практичної конференції «Дослідження та оптимізація Харківський національний технічний університет «Харківський політехнічний інсти-тут» 4–6 грудня 2019 р. Харків, 2019. С. 4–14.

Головань І. Удар у стик: чому процвітає «рейдерство» в Україні. Дзер-кало тижня. 2006. № 4. С. 5–9.

Паламарчук Г., Венгер Л. Особливості рейдерства в Україні та політика його подолання. Економіка України. 2007. № 9. С. 24–35.

Смітюх А. Грінмейл: поняття та правова сутність. Підприємництво, гос-подарство і право. 2008. № 7. С. 15–17.

Zhyvko Z.B. Rejderstvo v Ukrayini: socialno – ekonomichnyj aspekt: monografiya. Lviv: Liga pres, 2012. 304 s.

Ilyashev M. Osoblyvosti nacionalnogo rejderstva // materialy XV-yi naukovo-praktychnoyi konferenciyi «Doslidzhennya ta optymizaciya Xarkivskyj nacionalnyj texnichnyj universytet «Kharkivskyj politexnichnyj instytut» 4–6 grudnya 2019 r. Kharkiv, 2019. S. 4–14.

Golovan I. Udar u styk: chomu proczvitaye "rejderstvo" v Ukrayini. Dzerkalo tyzhnya. 2006. № 4. S. 5–9.

Palamarchuk G., Venger L. Osoblyvosti rejderstva v Ukrayini ta polityka jogo podolannya . Ekonomika Ukrayiny. 2007 – № 9. S. 24–35.

Smityux A. Grinmejl: ponyattya ta pravova sutnist. Pidpryyemnycztvo, gospodarstvo i pravo. 2008. № 7. S. 15–17.

Переглядів статті: 230
Завантажень PDF: 184
Як цитувати
Згадова, Н. С., Рогатіна, Л. П., & Губко, В. І. (1). РЕЙДЕРСТВО В УКРАЇНІ – ЗАГРОЗА ЕКОНОМІЧНІЙ БЕЗПЕЦІ ПІДПРИЄМСТВ. Економічний простір, (159), 49-52. https://doi.org/10.32782/2224-6282/159-9
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ