МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ВИЗНАЧЕННЯ НАПРЯМУ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ

  • Н. Ю. Балацька Харківський державний університет харчування та торгівлі
Ключові слова: розвиток, підприємство, ресторанний бізнес, матрична модель, інтегральний показник, напрям розвитку, прогресивний, регресивний, стабільний

Анотація

Інтеграція України у світову економічну систему актуалізує питання забезпечення ефективного розвитку кожного конкретного суб’єкта господарювання всіх сфер діяльності, серед яких переважну роль відіграють підприємства ресторанного бізнесу. Сучасні підприємства ресторанного бізнесу роблять значний внесок в економічний розвиток держави за рахунок позитивного впливу на вдосконалення інших галузей господарської діяльності, а отже, виступають невід’ємною частиною економіки держави, формуючи при цьому фундамент добробуту населення та розвитку. Дослідження економічних аспектів розвитку має ключове значення для визначення перспектив та можливостей як кожного окремого підприємства ресторанного бізнесу, так і економіки України у цілому. Темпи розвитку, вірний вибір чинників розвитку є джерелом формування конкурентних переваг. Запропонований методичний підхід до оцінки напряму розвитку підприємства ресторанного бізнесу враховує галузеву специфіку підприємств даної сфери, ґрунтується на матричному підході до оцінки ефективності та інтегрує динамічну взаємозалежну модель комплексного зв’язку ресурсів із витратами та дає змогу визначити пріоритетні напрями вдосконалення існуючої системи управління розвитком підприємства ресторанного бізнесу.

Посилання

Гриценко А.А. Відтворювальна динаміка економічних систем: інститути та діяльність : монографія. URL : http://ief.org.ua/docs/mg/297.pdf (дата звернення: 10.04.2020).

Грозний І.С. Кваліметрічна оцінка якості виробничих процесів. Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія «Економіка і управління». 2017. Т. 28(67). № 2. С. 33–36.

Євдокимова Д.М. Структурні важелі економічного розвитку. Стратегія економічного розвитку України. 2000. № 5. С. 58–63.

Жилінська Л.O. Сучасні підходи до оцінки рівня розвитку промислових підприємств. Теоретичні і практичні аспекти економіки та інтелектуальної власності. 2015. Вип. 1. Т. 1. С. 41–46.

Луур Х. Развитие концепции матричного моделирования поля эффективности. Труды Таллиннского политехнического института. 1989. № 689. С. 18–26.

Мальська М.П. Готельний бізнес : підручник. Київ : Центр учбової літератури, 2012. 470 с.

Мельник О.Г. Системи діагностики діяльності машинобудівних підприємств: полікритеріальна концепція та інструментарій. Львів : Львівська політехніка, 2010. 344 с.

Мельник О.Г. Індикативне забезпечення матричного моделювання на машинобудівних підприємствах. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Логістика. 2008. № 633. С. 433–438.

Мересте У. Матричная концепция изучения экономической эффективности (на примере сравнительного анализа динамики эффективности производства европейских стран – членов СЭВ с 1970 по 1977 г.). Труды Таллиннского политехнического института. 1981. № 506. С. 15–44.

Мересте У.И. Основы теории поля эффективности (новый подход к изучению эффективности производства путем ее полносистемного моделирования. Труды Таллиннского политехнического института. 1985. № 605. С. 5–34.

Надтока Т.Б., Виноградов А.Г. «Золотое правило экономики предприятия» как индикатор экономической активности предприятия. Наукові праці Донецького НТУ. Серія: економічна. 2009. Вип. 36(1). С. 80–86.

Отенко И.П. Методологические основы управления потенциалом предприятия. Харьков : ХНЭУ, 2004. 216 с.

Поляк О.В., Шкода М.С. Конкурентні переваги ресторанного бізнесу. URL : https://er.knutd.edu.ua/bitstream/123456789/12628/1/OIIP2018_P236-244.pdf (дата звернення: 02.04.2020).

Порохня В.М. Моделювання економіки : монографія. Запоріжжя : ЗДІА, 2001. 384 c.

Прилепа Н.В. Сучасні тенденції розвитку ресторанного господарства України та Європи. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2017. № 6. Т. 1. С. 163–166.

Сімків Л.Є. Економічне зростання як індикатор якості економічних реформ. Науковий вісник Мукачівського державного університету. Серія «Економіка». 2015. Вип. 2(4). Ч. 1. С. 66–70.

Федорова Н.Є. До питання щодо актуалізації поняття «прогресивний соціально-економічний розвиток». Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія «Економіка і менеджмент». 2017. Вип. 27. Ч. 1. С. 12–16.

Чорна М.В., Коваль М.С. Особливості управління розвитком підприємств ресторанного господарства. Ефективна економіка. 2015. № 1. URL : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3710 (дата звернення: 05.04.2020).

Hrytsenko A.A. Vidtvoriuvalna dynamika ekonomichnykh system: instytuty ta diialnist [Reproductive Dynamics of Economic Systems: Institutions and Activities]. Available at: http://ief.org.ua/docs/mg/297.pdf (accessed 10 April 2020).

Hroznyi I.S. (2017). Kvalimetrichna otsinka yakosti vyrobnychykh protsesiv [Qualimetric quality assessment of production processes]. Vcheni zapysky TNU imeni V.I. Vernadskoho. Seriia: Ekonomika i upravlinnia, vol. 28 (67), no. 2, pp. 33-36 (in Ukrainian).

Yevdokymova D.M. (2000). Strukturni vazheli ekonomichnoho rozvytku. [Structural levers of economic development]. Stratehiia ekonomichnoho rozvytku Ukrainy, no. 5, pp. 58-63 (in Ukrainian)

Zhylinska L.O. (2015). Suchasni pidkhody do otsinky rivnia rozvytku promyslovykh pidpryiemstv [Modern approaches to the level of development of industrial enterprises]. Teoretychni i praktychni aspekty ekonomiky ta intelektualnoi vlasnosti, vol. 1 (1), pp. 41–46 (in Ukrainian).

Luur H. (1989). Razvitie koncepcii matrichnogo modelirovanija polja jeffektivnosti [Development of the concept of matrix modeling of the efficiency field]. Trudy Tallinskogo politehnicheskogo institute, no. 689, pp.18-26 (in Russian).

Malska M.P. (2012). Hotel business [Hotelnyi biznes]. Tsentr uchbovoi literatury, Kyiv, 470 p.

Melnyk O. H. (2010). Systemy diahnostyky diialnosti mashynobudivnykh pidpryiemstv: polikryterialna kontseptsiia ta instrumentarii [Systems of diagnostics of activity of machine-building enterprises: polycriteria concept and tools]. Lviv: Vyd-vo Nats. un-tu «Lvivska politekhnika», 344 p. (in Ukrainian).

Melnyk O.H. (2008). Indykatyvne zabezpechennia matrychnoho modeliuvannia na mashynobudivnykh pidpryiemstvakh [Indicative provision of matrix modeling at machine-building enterprises.]. Visnyk Nats. un-tu “Lvivska politekhnika”. Lohistyka, no. 633, pp. 433-438 (in Ukrainian).

Mereste U. I. (1981). Matrichnaja koncepcija izuchenija jekonomicheskoj jeffektivnosti (na primere sravnitel'nogo analiza dinamiki jeffektivnosti proizvodstva evropejskih stran – chlenov SJeV s 1970 po 1977gg.) [The matrix concept of the study of economic efficiency (on the example of a comparative analysis of the dynamics of production efficiency of European countries - CMEA members from 1970 to 1977)]. Trudy Tallinskogo politehnicheskogo institute, no. 506, pp. 15-44 (in Russian).

Mereste U.I. (1985). Osnovy teorii polja jeffektivnosti (novyj podhod k izucheniju jeffektivnosti proizvodstva putem ee polnosistemnogo modelirovanija [Fundamentals of the field efficiency theory (a new approach to the study of production efficiency through its full-system modeling]. Trudy Tallinskogo politehnicheskogo institute, no. 605, pp. 5-34 (in Russian).

Nadtoka T.B., Vinogradov A.G. (2009). "Zolotoe pravilo jekonomiki predprijatija" kak indikator jekonomicheskoj aktivnosti predprijatija [The golden rule of enterprise economics as an indicator of the economic activity of an enterprise]. Naukovi pratsi Donetskoho NTU. Seriia: ekonomichna, Vol. 36(1), pp. 80-86 (in Russian).

Otenko I.P. (2004). Metodologicheskie osnovy upravlenija potencialom predprijatija [Methodological foundations of enterprise potential management]. Har'kov: Izd. HNJeU, 216 p. (in Russian).

Poliak O.V., Shkoda M.S. (2018). Konkurentni perevahy restorannoho biznesu [The competitive advantages of the restaurant business]. Available at: https://er.knutd.edu.ua/bitstream/123456789/12628/1/OIIP2018_P236-244.pdf (accessed 20 April 2020).

Porokhnia V. M. (2001). Modeliuvannia ekonomiky [Modeling the economy:]. Zaporizhzhia : ZDIA, 384 p. (in Ukrainian).

Prylepa N.V. (2017). Suchasni tendentsii rozvytku restorannoho hospodarstva Ukrainy ta Yevropy [Modern tendencies of development of restaurant economy of Ukraine and Europe]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu. Ekonomichni nauky, no. 6(1), pp. 163-166 (in Ukrainian).

Simkiv L.Ye. (2015). Ekonomichne zrostannia yak indykator yakosti ekonomichnykh reform [Economic growth as an indicator of the quality of economic reforms]. Naukovyi visnyk Mukachivskoho derzhavnoho universytetu. Seriia Ekonomika, vol. 2(4), pp. 66-70 (in Ukrainian).

Fedorova N.Ye. (2017). Do pytannia shchodo aktualizatsii poniattia «prohresyvnyi sotsialno-ekonomichnyi rozvytok» [On the issue of actualization of the concept of "progressive socio-economic development"]. Naukovyi visnyk Mizhnarodnoho humanitarnoho universytetu. Seriia: Ekonomika i menedzhment, vol. 27(1), pp. 12-16 (in Ukrainian).

Chorna M.V., Koval M. S. (2015). Osoblyvosti upravlinnia rozvytkom pidpryiemstv restorannoho hospodarstva [Features of managing the development of restaurants]. Efektyvna ekonomika, no. 1. Available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3710 (accessed 05 April 2020).

Переглядів статті: 136
Завантажень PDF: 116
Опубліковано
2020-02-26
Як цитувати
Балацька, Н. Ю. (2020). МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ВИЗНАЧЕННЯ НАПРЯМУ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ. Економічний простір, (154), 61-67. https://doi.org/10.32782/2224-6282/154-11
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ