РЕГІОНАЛЬНІ ОСВІТНІ КЛАСТЕРИ: ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ

  • Н. Р. Синюра-Ростун ДУ «Інститут регіональних досліджень ім. М.І. Долішнього НАН України»
Ключові слова: кластер, науково-освітній кластер, освітній кластер, система освіти, заклад вищої освіти, кластерні ініціативи

Анотація

У статті розглянуто особливості формування освітніх кластерів в Україні. Визначено основні передумови формування освітніх кластерів. Означено переваги створення і функціонування освітніх кластерів у регіонах. Виявлено, що розвиток освітніх кластерів сприяє зростанню соціально-економічного потенціалу території. Охарактеризовано освітні кластерні ініціативи в регіонах України. Показано, що активну участь у реалізації освітніх кластерних ініціатив беруть приватні заклади вищої освіти та громадський сектор. Виявлено, що для ефективної реалізації освітніх кластерних ініціатив необхідне залучення до процесу органів місцевої влади. Визначено, що кластерні ініціативи повинні підтримуватися органами місцевого самоврядування та мають стати одним із стратегічних завдань у розвитку регіонів, що має знайти відображення у стратегіях і програмах їх соціально-економічного розвитку. Вокремлено проблеми, що супроводжують процес розвитку освітніх кластерних ініціатив в сфері освіти. Виділено економічні ефекти у функціонуванні освітніх кластерів. Запропоновано основні заходи, які сприятимуть отримання позитивного синергетичного ефекту від діяльності освітніх кластерів для економіки регіону.

Посилання

Дмитерко М. О. Регіональні кластери України: ефективність їх створення та перспективи розвитку. URL: http://www.confcontact.com/2013-sotsialnoekonomicheskie-reformi/2_dmitrenko.htm.

Семів Л.К. Освітній кластер: аспекти взаємодії та регіональна політика розвитку(на прикладі професійно-технічної освіти Львівщини). Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України. Кластери та конкурентоспроможність прикордонних регіонів: зб. наук. праць. Вип. 3. (71). Львів, 2008. 546 с.

Європейська комісія (European Commission). URL: https://ec.europa.eu/commission/index_en.

Куклін О. Освітньо-науковий кластер як новий шлях інноваційного розвитку регіональних університетів. URL: http://www.edu-trends.info/wpcontent/uploads/2015/05/Kuklin.pdf?c6a0f6.

У Черкасах з’явився перший в Україні освітній кластер. URL: http://novadoba.com.ua/17669-u-cherkasakh-zyavyvsya-pershyy-v-ukrayini-osvitniyklaster.html.

Студінський В.А., Шевчук В.О. Теоретичні засади створення освітніх кластерів в Україні. URL: http://oaji.net/articles/2015/1900-1446943921.pdf.

Романовський О. О. Характерні особливості підприємницьких ВНЗ світу. Економiка та держава. 2/2011. С. 4-10. URL: http://www.economy.in.ua/pdf/2_2011/3.pdf.

Романовський О.О. Феномен підприємництва в університетах світу: монографія. Вінниця: Нова книга, 2012. 504 с. URL: https://books.google.com.ua/.

Романовський О.О. Шляхи впровадження інновацій, підприємництва та підприємницької освіти в системі національної освіти України: монографія. Вінниця: Нова книга, 2010. 416 с.

Форум видавців у Львові. Освітній кластер. URL: https://uifuture.org/ru/post/forumvidavciv-u-lvovi-2017-ukrainskij-institut-majbutnogo-vlastovue-osvitnij-klaster_390.

Меморандум про організацію інноваційно-освітнього кластеру «Агротехніка». URL: http://agrocluster.org.ua/?page_id=70.

ЧДТУ залучає професійно-технічні заклади до освітнього кластеру. URL: http://vycherpno.ck.ua/chdtu-zaluchaye-profesijno-tehnichni-zakladi-do-osvitnogoklasteru/.

Асоціація зеленого бізнесу. Україна. URL: http://www.greenbizua.org.

Грозний І. Специфіка кластер них стратегій в розвитку регіонів. URL: http://skhid.com.ua/article/download/65571/60786.

Стратегія розвитку Львівської області на період до 2020 року. URL: http://dfrr.minregion.gov.ua/foto/projt_reg_info_norm/2016/05/146_dod_Strategiya_2020.pdf

Переглядів статті: 53
Завантажень PDF: 31
Опубліковано
2018-10-23
Як цитувати
Синюра-Ростун, Н. Р. (2018). РЕГІОНАЛЬНІ ОСВІТНІ КЛАСТЕРИ: ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ. Економічний простір, (138), 78-88. вилучено із http://prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/322
Розділ
ПРОБЛЕМИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ТА РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ