ІНФЛЯЦІЙНІ ПРОЦЕСИ В ЕКОНОМІЦІ СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ

  • О.Ф. Івашина Університет митної справи та фінансів
  • С. Ю. Івашина Університет митної справи та фінансів
Ключові слова: інфляція, інфляційний процес, кредитна система, банківська система, монопольне ціноутворення, ціна

Анотація

Завдання статті полягає у дослідженні особливостей, факторів і наслідків сучасних інфляційних процесів в Україні, пошуку ефективних заходів щодо подолання та регулювання інфляції. Визначено фактори інфляції монетарного та немонетарного характеру. Встановлено, що сучасна інфляція викликана комплексом причин економічного, соціального та політичного характеру, загальними закономірностями розвитку ринкової економіки. Одна з таких причин – неефективне державне регулювання економіки, масштаби якого значно розширилися в останні роки. Економічна діяльність держави створює навантаження на державні фінанси та сприяє формуванню бюджетних дефіцитів. Зазначено, що хронічний дефіцит державного бюджету та збільшення державного боргу призводять до розміщення державної заборгованості в кредитній системі країни та створюють умови для надлишкової емісії платіжних засобів. Фактором інфляції визначено систему монопольного ціноутворення. Підвищення цін великими монополістами в галузях з високим рівнем концентрації виробництва та капіталу викривлює структуру відносних цін і надає імпульс інфляції. Визначено, що погіршення зовнішньоекономічних позицій сприяє поширенню інфляційних явищ і обмежує можливості економічного зростання. Зовнішні джерела фінансових ресурсів грають обмежену роль у розширенні виробництва. Структура кредитного портфелю банківської системи свідчить про те, що банківська система провокує продовження економічного розвитку країни на основі експортного потенціалу сировинних галузей та інфляційної емісії. Авторами зроблено висновок про те, що зважена монетарна політика не провокуватиме додаткові інфляційні ризики, і дає підстави збільшувати ВВП країни, запровадити ефективні заходи щодо подолання бідності та демонополізації економіки.

Посилання

Ганусик Ю. Б. Інструментарій антиінфляційного регулювання в умовах циклічних коливань / Ю. Б. Ганусик // Бізнес інформ, 2017. –№ 9. – С. 199–205.

Заячківська О. В. Аналіз наявного стану інфляційних процесів в Україні / О.В. Заячківська // Науковий вісник міжнародного гуманітарного університету. – 2017. – Вип. 25. Ч. 2. – С. 34–38.

Кораблін С. О. Сукупна пропозиція і оптимальна інфляція / С.О. Кораблін // Економіка і прогнозування. – 2005. – № 1. – С. 9–32.

Марцин В. С. Інфляційні процеси, причини їх виникнення та шляхи подолання в Україні / В. С. Марцин // Регіональна економіка. – 2012. –№1. – С. 21–30.

Радіонов Ю. Д. Фінансова безпека України: проблеми та шляхи забезпечення / Ю.Д. Радіонов // Економiка та держава. – 2015. –№ 11. – С. 55–59.

Тіверіадська Л. В. Інфляційні процеси та їх соціально-економічні наслідки в Україні / Л. В. Тіверіадська, А. М. Якименко // Економічний простір.–2015. – № 93.–С. 175–188.

Офіційний сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua

Доларовий ВВП України виріс за 2017 рік на 20,5 % [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.5.ua/ekonomika/dolarovyi-vvp-ukrainy-vyris-za-2017-rik-na-205-167140.html

Кораблін С. О. Україна: економічна нестійкість та вади сировинної спеціалізації / С.О. Кораблін // Вісник НАН України. – 2017. –№ 10. – С. 10–21.

Переглядів статті: 206
Завантажень PDF: 114
Опубліковано
2018-03-27
Як цитувати
Івашина, О., & Івашина, С. Ю. (2018). ІНФЛЯЦІЙНІ ПРОЦЕСИ В ЕКОНОМІЦІ СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ. Економічний простір, (131), 76-84. вилучено із http://prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/207
Розділ
ПРОБЛЕМИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ТА РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають