ПРИНЦИПИ ТА МЕТОДИ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ ВИНОРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

Ключові слова: реструктуризація, принципи реструктуризації, методи реструктуризації, виноробна промисловість, бізнес-модель

Анотація

Актуальність теми дослідження зумовлена пошуком ефективного інструмента управління, який би забезпечував стабільний розвиток вітчизняних виноробних підприємств, що підтверджується численними теоретичними розробками і практичними дослідженнями зарубіжних та вітчизняних учених, присвячених реструктуризації підприємств. У статті представлено принципи та методи реструктуризації підприємств виноробної промисловості. Метою статті є дослідження актуальних проблем методології реструктуризації підприємств виноробної промисловості. Під час вивчення та аналізу проблемних питань використовувались такі загальнонаукові прийоми та методи досліджень, як логічний (для уточнення поняття «принципи реструктуризації»); метод порівняльної оцінки (під час дослідження сучасних підходів до методології реструктуризації підприємств); метод статистичного аналізу (під час визначення проблемних аспектів підприємств виноробної промисловості); метод формалізації та синтезу (під час розроблення поетапно-структурованого підходу до реструктуризації підприємств виноробної промисловості); метод системного аналізу (під час систематизації методів реструктуризації). Викладено різноманітні підходи до формулювання принципів реструктуризації підприємств та характеристики їх змісту, а також наведено систематизацію методів реструктуризації діяльності підприємств виноробної промисловості. Наявність багатьох підходів до визначення проблем методології реструктуризації дала змогу визначити основні характеристики процесу розроблення бізнес-моделі реструктуризації підприємств виноробної промисловості. Задля підвищення міжнародної конкурентоспроможності підприємств запропоновано проведення реструктуризації шляхом створення кластеризації підприємств виноробної промисловості. На основі розробленої бізнес-моделі запропоновано методичний підхід до оцінювання реструктуризації підприємств виноробної промисловості.

Посилання

Ареф’єв С.О. Реструктуризація підприємства: підходи, сутність, складові. Менеджер. 2014. № 2. С. 129–134.

Терещенко О.О., Волошанюк Н.В. Фінансові домінанти реструктуризації підприємств. Фінанси України. 2009. № 4. С. 82–90.

Гавкалова Н.Л. Реструктуризація як засіб фінансового оздоровлення підприємств. Економіка і управління. 2012. № 6. С. 14‒17.

Кіпа М.О. Сутність та напрями реструктуризації підприємства. Економіка та держава. 2017. № 6. С. 64‒71.

Юрій Е.О., Луцик І.Б. Концептуальні підходи до визначення сутності та форм реструктуризації підприємств. Науковий вісник Буковинського державного фінансово-економічного університету. Економічні науки. 2014. Вип. 26. С. 118‒128.

Малиновський Ю.В., Цьвок Д.Р. Реструктуризація як метод підвищення конкурентоспроможності підприємства. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». 2013. № 778 : Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку. С. 166–172.

Карпінська Г.В. Реструктуризація підприємств виноробства як інструмент управління їх життєвим циклом : дис. ... канд. екон. наук : спец. 08.00.04 ; Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України. Одеса, 2009. 191 c.

Маймина Э.В. Принципы и методы реструктуризации деятельности организации. Национальные интересы: приоритеты и безопасность. 2009. № 13 (46). С. 48–58.

Бабій О.М., Тимченко К.С. Реструктуризація підприємств виноградно-виноробної промисловості: інноваційні підходи. Вісник соціально-економічних досліджень : збірник наукових праць / за ред. М.І. Звєрякова (голов. ред.) та ін. № 1 (72). Одеса : Одеський національний економічний університет. 2020.

Яблонська Н.В., Крупіна С.В. Проблеми підвищення конкурентоспроможності підприємств виноробної галузі України. Інфраструктура ринку. 2018. Вип. 16. С. 147‒151.

Баев И.А. Гусева Т.И. Формы реструктуризации предприятий в экономике. Вестник УГТУ–УПИ. Серия «Экономика и управление». 2010. № 2. С. 24–31.

Сухорукова А.М., Бекетова О.Н. Реструктуризация предприятия с позиции системного подхода: бизнес-модель и стратегические решения. Международный научно-исследовательский журнал. 2016. № 5 (47). Ч. 1. С. 161–164.

Arefiev, S.O. (2014). Enterprise restructuring: approaches, essence, components [Restrukturyzatsiia pidpryiemstva: pidkhody, sutnist, skladovi]. Menedzher. No. 2, s. 129‒134. (in Ukrainian)

Tereshchenko, O.O., Voloshaniuk, N.V. (2009). Financial dominants of enterprise restructuring [Finansovi dominanty restrukturyzatsii pidpryiemstv], Finansy Ukrainy. No. 4, s. 82‒90 (in Ukrainian)

Havkalova, N.L. (2012). Restructuring as a means of financial recovery of enterprises [Restrukturyzatsiia yak zasib finansovoho ozdorovlennia pidpryiemstv]. Ekonomika i upravlinnia. No. 6, s. 14‒17 (in Ukrainian)

Kipa, M.O. (2017). The essence and directions of enterprise restructuring [Sutnist ta napriamy restrukturyzatsii pidpryiemstva]. Ekonomika ta derzhava. No. 6, s. 64‒71 (in Ukrainian)

Yurii, E.O., Lutsyk, I.B. (2014). Conceptual approaches to defining the essence and forms of enterprises restructuring [Kontseptualni pidkhody do vyznachennia sutnosti ta form restrukturyzatsii pidpryiemstv]. Naukovyi visnyk Bukovynskoho derzhavnoho finansovo-ekonomichnoho universytetu. Ekonomichni Nauky. Issue 26, s. 118‒128 (in Ukrainian)

Malynovskyi, Yu.V., Tsvok, D.R. (2013). Restructuring as a method of enterprise’s competitiveness increasing [Restrukturyzatsiia yak metod pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstva]. Visnyk Natsionalnoho universytetu “Lvivska politekhnika”. No. 778 : Menedzhment ta pidpryiemnytstvo v Ukraini: etapy stanovlennia i problemy rozvytku, s. 166‒172 (in Ukrainian)

Karpinska, H.V. (2009). Restructuring of winemaking enterprises as a tool for managing their life cycle: dissertation [Restrukturyzatsiia pidpryiemstv vynorobstva yak instrument upravlinnia yikh zhyttievym tsyklom: disertatsiia … kand. ekon. nauk], Instytut problem rynku ta ekonomiko-ekologichnykh doslidzhen NAN Ukrayiny. Odesa, s. 191 (in Ukrainian)

Majmina, E.V. (2009) Principles and methods of restructuring the organization’s activities [Principy i metody restrukturizacii deyatelnosti organizacii]. Nacionalnye interesy: prioritety i bezopasnost. № 13 (46), s. 48–58 [in Russian].

Babij, O.M., Timchenko, K.S. (2020) Restructuring of grape and wine industry enterprises: innovative approaches [Restrukturizaciya pidpriyemstv vinogradno-vinorobnoyi promislovosti: innovacijni pidhodi] Visnik socialno-ekonomichnih doslidzhen: zb. nauk. prac / za red. M.I. Zvyeryakova (golov. red.) ta in. Odesa: Odeskij nacionalnij ekonomichnij universitet. № 1 (72) (in Ukrainian)

Yablonska, N.V., Krupina, S.V. (2018). Problems of competitiveness increasing of the Ukrainian wine industry enterprises [Problemy pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstv vynorobnoi haluzi Ukrainy], Infrastruktura rynku. Issue 16, s. 147‒151 (in Ukrainian)

Baev, I.A., Guseva, T.I. (2010) Forms of enterprise restructuring in the economy [Formy restrukturizacii predpriyatij v ekonomike]. Vestnik UGTU–UPI. Seriya “Ekonomika i upravlenie”. № 2. S. 24–31.

Suhorukova, A.M., Beketova, O.N. (2016) Enterprise restructuring from the standpoint of a systems approach: business model and strategic decisions [Restrukturizaciya predpriyatiya s pozicii sistemnogo podhoda: biznes-model i strategicheskie resheniya]. Mezhdunarodnyj nauchno-issledovatelskij zhurnal. № 5 (47). Chast 1. S. 161–164.

Переглядів статті: 156
Завантажень PDF: 116
Опубліковано
2021-09-28
Як цитувати
Бабій, О. М., & Тимченко, К. С. (2021). ПРИНЦИПИ ТА МЕТОДИ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ ВИНОРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ. Економічний простір, (173), 18-25. https://doi.org/10.32782/2224-6282/173-3
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ