РОЗВИТОК М’ЯСОПРОДУКТОВОГО ПІДКОМПЛЕКСУ АПК УКРАЇНИ

  • О. В. Довгаль Миколаївський національний аграрний університет
Ключові слова: м’ясопродуктовий підкомплекс, поголів’я тварин, сільськогосподарські підприємства, господарства населення, агрохолдинги, імпорт, продовольча безпека

Анотація

удоби та виробництва яловичини, свинини, баранини. Виробництво м’яса птахів збільшується завдяки використанню інноваційних технологій. Вказується на формування у виробництві та переробці м’яса структур холдингового типу і зникненні традиційних вертикально інтегрованих міжгалузевих зв’язків. Визначено, що для попередження ризиків про- довольчої небезпеки необхідно стимулювати виробництво тваринницької продукції малими та середніми організацій- ними формами сільськогосподарських товаровиробників. Отримано наступні висновки: 1) у м’ясному тваринництві України триває криза – за останніх 30 років кількість умовного поголів’я тварин скоротилася в 3 рази і продовжує скорочуватися; 2) впродовж 2018–2019 рр. відбулося збільшення обсягів виробництва м’яса лише завдяки прискореним темпам скорочення поголів’я великої рогатої худоби, свиней, овець та кіз; 3) в період з 1990 по 2019 рр. виробництво яловичини та телятини, свинини, баранини та козлятини скоротилося у 5,4, 2,2 та 3,3 рази відповідно. Єдина галузь у якій має місце зростання обсягів виробництва – птахівництво. Цього вдалося досягти завдяки використанню прогре- сивних технологій; 4) сільськогосподарські підприємства майже досягли докризової частки у структурі виробництва м’яса – 68,1% в 2019р.; 5) частка джерела сировини м’ясокомбінатів «власно вирощені тварини переробними підпри- ємствами» досягла 81% в 2019 р. Це вказує на формування у виробництві та переробці м’яса вертикально інтегрова- них структур холдингового типу, і зникненні традиційних вертикально інтегрованих зв’язків, коли виробники сировини та її переробники були незалежними юридичними особами; 6) додатковим джерелом сировини, що знижує потребу промислових підприємств у формуванні та підтримуванні розвитку власних сировинних зон, є імпорт живих тварин, замороженої продукції, субпродуктів, жиру, харчового борошна з м’яса або субпродуктів і т.д.; 7) розвиток агрохол- дингів, зорієнтованих на зовнішній ринок, загрожує стабільності внутрішнього забезпечення продовольчих потреб у м’ясі та м’ясопродуктах. Для нейтралізації ризиків продовольчої небезпеки необхідно реалізувати державну програму стимулювання виробництва тваринницької продукції малими та середніми організаційними формами сільськогоспо- дарських товаровиробників.

Посилання

Деякі питання продовольчої безпеки : Постанова Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2007 року №1379. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1379-2007-%D0%BF#Text (дата звернення: 30.11.2020).

Курінна М.Ю. Ефективність виробництва яловичини в сільськогосподарських підприємствах. Економіка АПК. 2015. № 8. С. 99–104.

Музика П.М., Минів Р.М., Гірняк К.М. Тенденції розвитку м’ясного тваринництва в контексті забезпечення продовольчої безпеки. Економіка АПК. 2017. №7. С. 15–23.

Мамчур Л.В. Формування організаційно-економічного механізму збалансованого розвитку ринку м'яса та м’ясопродуктів. Економіка АПК. 2017. №8. С. 38–47.

Мудрак Р.П., Лагодієнко В.В. Агроінфляція та індекс споживчих цін на продовольчі товари: порівняльний аналіз «Україна – ЄС». Економіка України. 2018. №1. С. 28–39.

Лагодієнко В.В., Орел В.М. Розвиток інноваційної діяльності підприємств м’ясопереробної галузі. Культура народов Причерноморья. 2014. № 273. С. 223–231.

Mudrak, R., Nyzhnyk, I., Lagodiienko, V., Lagodiienko, N. Impact of Seasonal Production on the Dynamics of Prices for Meat and Dairy Products in Ukraine. TEM Journal. 2019. Vol. 8, No. 4. PP. 1159–1168.

Копитець Н.Г. Розвиток ринку м’яса свиней. Економіка АПК. 2020. №1. С. 56–64.

Сегеда С.А. Статистичний аналіз споживання м’яса та м’ясопродуктів в Україні. Економіка АПК. 2020. № 1. С. 36–46.

Копитець Н.Г., Волошин В.М. Сучасний стан та тенденції ринку м’яса. Економіка АПК. 2020. №6. С. 59–67.

Статистичний збірник «Сільське господарство України 2008». Киев : Державний комітет статистики України, 2009. 361 с.

Статистичний збірник «Сільське господарство України 2011». Киев : Державна служба статистики України, 2012. 376 с.

Статистичний збірник «Сільське господарство України 2014». Киев : Державна служба статистики України, 2015. 379 с.

Статистичний збірник «Сільське господарство України 2019». Киев : Державна служба статистики України, 2020. 230 с.

Livestock and Poultry: World Markets and Trade. United States Department of Agriculture, Foreign Agricultural Service, October 9. 2020. 18 р. URL: https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/livestock_poultry.pdf (дата звернення: 20.11.2020).

Звіт про результати дослідження загальнодержавного ринку м’яса ку-рячого 2016-2018 роки. Київ : Антимонопольний комітет України, 2019р. 81 с. URL: https://amcu.gov.ua/storage/app/sites/1/%20курятина.pdf (дата звернення: 20.11.2020).

Зовнішня торгівля окремими видами товарів за країнами світу. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2020/zd/e_iovt/arh_iovt2020.htm (дата звернення: 20.11.2020).

Cabinet of Ministers of Ukraine. Deiaki pytannia prodovolchoi bezpeky [Some food security questions]. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1379-2007-%D0%BF#Text (accessed: 30.11.2020).

Kurinna M.Yu. (2015) Efektyvnist vyrobnytstva yalovychyny v silskohospodarskykh pidpryiemstvakh [The efficiency of beef production on agricultural enterprises]. The Economy of Agro-Industrial Complex. vol. 8, pp. 99–104.

Muzyka P.M., Myniv R.M. & Hirniak K.M. (2017) Tendentsii rozvytku miasnoho tvarynnytstva v konteksti zabezpechennia prodovolchoi bezpeky [Development of meat animal production in the context of food security support]. The Economy of Agro-Industrial Complex. vol. 7, pp. 15–23.

Mamchur L.V. (2017) Formuvannia orhanizatsiino-ekonomichnoho mekhanizmu zbalansovanoho rozvytku rynku miasa ta miasoproduktiv [Formation of organizational and economic mechanism of balanced development of the meat and meat products market]. The Economy of Agro-Industrial Complex. vol. 8, pp. 38–47.

Mudrak R., Lagodienko V. (2018) Ahroinfliatsiia ta indeks spozhyvchykh tsin na prodovolchi tovary: porivnialnyi analiz «Ukraina – YeS». [Agroinflation and consumer price index for foodstuffs: Ukraine – EU comparative analysis]. Economy of Ukraine. vol. 1, pp. 28–39.

Lagodiienko V.V., Orel V.M. (2014) Rozvytok innovatsiinoi diialnosti pidpryiemstv miasopererobnoi haluzi [Development of innovative activity of meat processing enterprises]. Culture of the peoples of the Black Sea region. vol. 273, pp. 223–231.

Mudrak R., Nyzhnyk I, Lagodiienko V., Lagodiienko N. (2019) Impact of Seasonal Production on the Dynamics of Prices for Meat and Dairy Products in Ukraine. TEM Journal. vol. 8, no. 4, pp. 1159–1168.

Kopytets N.H. (2020). Rozvytok rynku miasa svynei [Development of the pig meat market]. The Economy of Agro-Industrial Complex. vol. 1, pp. 56–64.

Seheda S.A. (2020). Statystychnyi analiz spozhyvannia miasa ta miasoproduktiv v Ukraini [Statistical analysis of meat consumption and meat products in Ukraine]. The Economy of Agro-Industrial Complex. vol. 1, pp. 36–46.

Kopytets, N.H. & Voloshyn, V.M. (2020). Suchasnyi stan ta tendentsii rynku miasa. [Current state and development trends of the meat market]. The Economy of Agro-Industrial Complex. vol. 6, pp. 59–67.

Statystychnyi zbirnyk «Silske hospodarstvo Ukrainy 2008 [Statistical yearbook «Agriculture of Ukraine 2008] (2009). Kyiv: State statistics committee of Ukraine (in Ukrainian).

Statystychnyi zbirnyk «Silske hospodarstvo Ukrainy 2011 [Statistical yearbook «Agriculture of Ukraine 2011»] (2012). Kyiv: State statistics service of Ukraine (in Ukrainian).

Statystychnyi zbirnyk «Silske hospodarstvo Ukrainy 2014 [Statistical yearbook «Agriculture of Ukraine 2014»] (2015). Kyiv: State statistics service of Ukraine (in Ukrainian).

Statystychnyi zbirnyk «Silske hospodarstvo Ukrainy 2019 [Statistical yearbook «Agriculture of Ukraine 2019»] (2020). Kyiv: State statistics service of Ukraine (in Ukrainian).

United States Department of Agriculture (2020). Livestock and Poultry: World Markets and Trade, October 9. Available at: https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/livestock_poultry.pdf (accessed: 30.11.2020).

Antimonopoly Committee of Ukraine (2019). Zvit pro rezultaty doslidzhennia zahalnoderzhavnoho rynku miasa kuriachoho 2016–2018 roky [Study of the chicken meat market 2016-2018]. Available at: https://amcu.gov.ua/storage/app/sites/1/%20курятина.pdf (accessed: 30.11.2020).

State statistics service of Ukraine (2020). Zovnishnia torhivlia okremymy vydamy tovariv za krainamy svitu [Foreign trade in certain types of goods by country]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2020/zd/e_iovt/arh_iovt2020.htm (accessed: 30.11.2020).

Переглядів статті: 276
Завантажень PDF: 173
Опубліковано
2020-12-28
Як цитувати
Довгаль, О. В. (2020). РОЗВИТОК М’ЯСОПРОДУКТОВОГО ПІДКОМПЛЕКСУ АПК УКРАЇНИ. Економічний простір, (164), 31-37. https://doi.org/10.32782/2224-6282/164-5
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ