ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СЦЕНАРІЇВ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В КРИЗОВИХ УМОВАХ ГОСПОДАРЮВАННЯ

Ключові слова: сценарії розвитку, підприємства харчової промисловості, кондитерська галузь, кризові умови, конкуренція, інновації

Анотація

Розвиток підприємств харчової промисловості як пріоритетної галузі економіки надзвичайно важливий для суспільства. Харчова промисловість має соціальну значущість і відіграє роль потенційного джерела формування національних конкурентних переваг. Висока конкуренція на продовольчих ринках спонукає виробників продуктів харчування до пошуку інноваційних заходів і підходів у виробництві й управлінні. У кризових умовах господарювання одним із таких напрямів може виступати сценарний підхід, що дає змогу розглянути картину перспективного функціонування, окреслити подальші шляхи розвитку підприємств. Розроблення альтернативних сценаріїв окреслює можливі варіанти для підприємств, визначаючи глибину прояву кризи, імовірні напрями виходу з кризової ситуації, запобігання негативним наслідкам.

Посилання

Погорєлов Ю.С. Розвиток підприємства: поняття та види. URL: http://masters.donntu.edu.ua/2011/iem/bash-kevich/library/tez7.htm (дата звернення 20.12.2019).

Шубравська О. Сталий економічний розвиток: поняття і напрямки дослідження. Економіка України. 2005. №1. С. 36–42.

Афанасьєв Н.В., Рогожин В.Д., Рудіка В.И. Управління розвитком підприємства. Харків: ВД «ІНЖЕК», 2003. 184 с.

Балджи М. Д. Застосування сценарного підходу для проведення про-гнозних досліджень на підприємствах Науковий вісник Ужгородського університету. Серія «Економіка». 2015. №2(46). С. 161–165.

Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 13.12.2020).

Боумэн К. Основы стратегического менеджмента. Пер. с англ. М: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1997. 175 с.

Касьянова Н.В. Управління інноваційним потенціалом промислового підприємства. Інтелект XXI. 2013. № 3–4. С. 42–50.

Pogorelov Yu.S.(2011) Pohoryelov Yu.S. Rozvytok pidpryyemstva: ponyattya ta vydy [Enterprise development: concepts and types]. Available at: http://masters.donntu.edu.ua/2011/iem/bash-kevich/library/tez7.htm (accessed 20.12.2019).

Shubravska O. (2005) Stalyy ekonomichnyy rozvytok: ponyattya i napryamky doslidzhennya [Sustainable economic development: concepts and directions of research]. Ekonomika Ukrayiny [Ukraine economy]. no1. pp. 36–42.

Afanasyev N.V., Rogozhin V.D., Rudika V.I. (2003) Upravlinnya rozvytkom pidpryyemstva. [Enterprise development management]. Kharkiv: VD "INZHEK", 2003. 184 p.

Baldzhy M.D. (2015) Zastosuvannya stsenarnoho pidkhodu dlya provedennya prohnoznykh doslidzhen' na pidpryyemstvakh. [Application of the scenario approach for carrying out of forecast researches at the enterprises]. Naukovyy visnyk Uzhhorods'koho universytetu. Seriya «Ekonomika». [Scientific herald of Uzhhorod university. Economics series]. no2 (46). pp. 161–165.

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrayiny. [State Statistics Service of Ukraine]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/ (access 13.12.2020).

Bowman K. (1997) Osnovы stratehycheskoho menedzhmenta. [Fundamentals of strategic management]. Per. with English M: Banks and Exchanges, UNITY. 175 p.

Kasyanova N.V. (2013) Upravlinnya innovatsiynym potentsialom promyslovoho pidpryyemstva [Management of innovation potential of an industrial enterprise]. Intelekt XXI [Intelligence XXI]. no 3–4. pp. 42–50.

Переглядів статті: 170
Завантажень PDF: 208
Опубліковано
2020-12-24
Як цитувати
Носаченко, О. А. (2020). ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СЦЕНАРІЇВ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В КРИЗОВИХ УМОВАХ ГОСПОДАРЮВАННЯ. Економічний простір, (163), 92-96. https://doi.org/10.32782/2224-6282/163-16
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ