ФАКТОРИ РОЗВИТКУ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА
Анотація
У статті розглянуто основні підходи до трактування поняття «конкурентоспроможність підприємства» та визначено фактори розвитку конкурентоспроможності підприємства. У результаті вивчення різноманітних наукових праць визначено, що основними умовами формування і забезпечення конкурентоспроможності підприємства є внутрішні та зовнішні фактори. Зазначено, що фактори конкурентоспроможності підприємства діють системно, що підсилює наслідки впливу кожного окремого фактору. Автори аргументували універсальну природу факторів конкурентоспроможності підприємства в контексті системного підходу до поняття конкурентоспроможності підприємства. За підсумками дослідження наявних підходів автори запропонували власну систему факторів розвитку конкурентоспроможності підприємства, яка включає в себе як зовнішні, так і внутрішні фактори.
Посилання
Конкурентоспроможність підприємства: оцінка рівня та напрями підвищення : монографія / за заг. ред. О. Г. Янкового. Одеса : Атлант, 2013. 470 с.
Шевельова С.О. Конкурентоспроможність молочного підкомплексу. Монографія. Тернопіль : Збруч, 2001. 408 с.
Должанський І.З., Загорна Т.О. Конкурентоспроможність підприємства: навч. посібник. Київ : Центр навчальної літератури, 2006. 384 с.
Плотицина Т.М. Определение конкурентоспособности предприятия. Весник ТГТУ. 2010. № 1. Том 16. С. 205–211.
Загорна Т.О. Конкурентоздатність фірми в системі стратегічного маркетингу. Торгівля і ринок України. 2000. Вип. 11, т. 1. С. 87–91.
Фатхутдинов Р.А. Конкурентоспособность организации в условиях кризиса. Экономика, маркетинг, менеджмент. Москва : Издательско-книготорговый центр «Маркетинг», 2002. 892 с.
Малыш М.Н., Фомченкова Л.В., Жужгина И.А. Конкурентоспособность – гарантия устойчивости мясного рынка. Мясная индустрия. 2006. № 1. С. 19–22.
Решетнікова О.В., Калюжна Ю.П. Логістичні складові конкурентоспроможності підприємства. Наукові праці Полтавської державної аграрної академії. 2016. Вип. 1 (12). С. 158–163.
Yankovyj O.G. (2013) Konkurentospromozhnist pidpryyemstva: ocinka rivnya ta napryamy pidvyshhennya : monografiya [Competitiveness of the enterprise: assessment of the level and directions of improvement: monograph]. Odesa : Atlant (in Ukrainian).
Shevelova S.O. (2001) Konkurentospromozhnist molochnogo pidkompleksu. Monografiya [Competitiveness of the dairy subcomplex. Monograph]. Ternopil: Zbruch (in Ukrainian).
Dolzhanskyj I.Z., Zagorna T.O. (2006) Konkurentospromozhnist pidpryyemstva: navch. posibnyk [Competitiveness of the enterprise: a textbook]. Kyyiv : Centr navchalnoyi literatury (in Ukrainian).
Plotitsina T.M. (2010) Opredelenie konkurentosposobnosti predpriyatiya [Determination of the competitiveness of the enterprise]. Vesnik TGTU [Bulletin of TSTU]. no 1. Тоm 16. pp. 205–211.
Zagorna T.O. (2000) Konkurentozdatnist firmy v systemi strategichnogo marketyngu [Competitiveness of the firm in the system of strategic marketing]. Torgivlya i rynok Ukrayiny [Trade and market of Ukraine]. vol. 11, pp. 87–91.
Fatkhutdinov R.A. (2002) Konkurentosposobnost' organizatsii v usloviyakh krizisa. Ekonomika, marketing, menedzhment [Competitiveness of an organization in a crisis. Economics, marketing, management]. Moscow : Publishing and bookselling center "Marketing". (in Russian)
Malysh M.N., Fomchenkova L.V., Zhuzhgina I.A. (2006) Konkurentosposobnost' – garantiya ustoychivosti myasnogo rynka [Competitiveness is a guarantee of the stability of the meat market]. Myasnaya industriya [Meat industry]. no 1, pp. 19–22.
Reshetnikova O.V., Kalyuzhna Yu.P. (2016) Logistychni skladovi konkurentospromozhnosti pidpryyemstva [Logistic components of enterprise competitiveness.]. Naukovi praci Poltavskoyi derzhavnoyi agrarnoyi akademiyi [Scientific works of Poltava State Agrarian Academy]. vol. 1 (12), pp. 158–163.