МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ТА БЕЗПЕЧНІСТЮ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

Ключові слова: якість, безпечність, харчові продукти, державний контроль, система стандартизації

Анотація

На сучасному етапі розвитку сучасного суспільства важливу роль грає якість та безпечність харчових продуктів, які споживає населення Планети. Для забезпечення цих значущих показників необхідно створити дієву систему державного контролю. Найбільш вдало побідну систему впроваджено у таких країнах та об’єднаннях країн як Європейський Союз, Сполучені Штати Америки та Японія. У країнах-сусідах України також відбуваються вдалі спроби створення системи координації та контролю якості та безпечності харчової продукції. Крім того, у більшості країн вже сьогодні створено систему стандартизації продовольства та технічного регулювання його якості, яка дуже динамічно розвивається. У багатьох державах імплементовано систему санітарного контролю, що базується на системі HACCP та принцип політики «від ферми до споживача», а також система швидкого сповіщення щодо загроз харчових продуктів і кормів для тварин.

Посилання

Гамов В.К., Павлова Ж.П., Колмогоров Ю.М. К вопросу системного контроля качества пищевой продукции в США. Вестник ТГЭУ. 2013. №1. С. 87–95.

Бадуев Б.В. Продовольственная безопасность Японии: дис…канд.экон.наук: 08.00.14. Москва, 2007. 171 с.

Федоренко Е. Обеспечение безопасности пищевых продуктов в Республике Беларусь. ГЕРМЕС. 2016. № 8. С. 51–52.

Федоров М.В., Терентьев, А.В., Соловьева А.С. Основа регулирования производства безопасной пищевой продукции в странах ЕАЭС: правовые принципы. Экономика и земельные ресурсы. №3. 2017. С. 183–188.

European Commission. General Food Law URL: https://ec.europa.eu/food/safety/general_food_law_en. (дата звернення: 13.03.2020).

Про встановлення загальних принципів і вимог у продовольчому праві, про створення європейського органу з питань безпечності харчових продуктів і про встановлення процедури забезпечення: Регламент №178/2002 Європейського парламенту і Ради Європейського Союзу URL: https://www.fsvps.ru/fsvps-docs/ru/usefulinf/files/es178-2002.pdf. (дата звернення: 25.04.2020).

Federal Office of Consumer Protection and Food Safety. Multiannual National Control Plan for the Federal Republic of Germany pursuant to Article 41 of Regulation (EC) № 882/2004. URL: https://www.bvl.bund.de/EN/01_Food/_01_tasks/02_OfficialFoodControl/02_MANCP/MANCP_node.html (дата звернення: 28.03.2020).

European Food Safety Authority URL: http://www.efsa.europa.eu/. (дата звернення: 08.04.2020).

European Comission. Food Hygiene. URL: https://ec.europa.eu/food/safety/biosafety/food_hygiene_en. (дата звернення: 13.03.2020).

Безопасность продуктов питания в США: взгляд потребителя. URL: https://produkt.by/story/bezopasnost-produktov-pitaniya-v-ssha-vzglyad-potrebitelya. (дата звернення: 13.03.2020).

Food Safety and Inspection Service. URL: https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/home. (дата звернення: 01.05.2020).

Pathogen Reduction; Hazard Analysis andCritical Control Point (HACCP) Systems;Final Rule. URL: https://www.fsis.usda.gov/wps/wcm/connect/e113b15a-837c-46af-8303-73f7c11fb666/93-016F.pdf?MOD=AJPERES. (дата звернення: 30.05.2020).

ISO 22000:2005 Food safety management systems – Requirements for any organization in the food chain. URL: https://www.iso.org/standard/35466.html. (дата звернення: 13.03.2020).

Hazard Analysis and Critical Control Points (НАССР). URL: https://www.haccp.com (дата звернення: 05.04.2020).

Safe Quality Food Institute. URL: https://www.sqfi.com/. (дата звернення: 13.03.2020).

Food Sanitation Act. URL: http://www.japaneselawtranslation.go.jp/law/detail/?ft=2&yo=%E9%A3%9F%E5%93%81%E8%A1%9B%E7%94%9F%E6%B3%95&ia=03&x=25&y=17&ky=&page=1&re=02. (дата звернення: 13.03.2020).

О качестве и безопасности продовольственного сырья и пищевых продуктов для жизни и здоровья человека: Закон Республики Беларусь от 29 июня 2003 г. №217-З. URL: https://kodeksy-by.com/zakon_rb_o_kachestve_i_bezopasnosti_prodovolstvennogo_syrya_i_piwevyh_produktov.htm. (дата звернення: 01.05.2020).

Об организации и деятельности Национального агентства по безопасности пищевых продуктов: Постановление Правительства Республики Молдова от 16 января 2013 года №51. URL: http://lex.justice.md/ru/346423/. (дата звернення: 20.03.2020).

From farm to fork. Focus on sustainable agriculture and fi sheries statistics. URL: https://ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/5723961/KS-BU-10-001-EN.PDF/c028cee1-62bd-43db-8e87-a33f032e5cb4. (дата звернення: 20.03.2020).

Gamov, V.K., Pavlova, Z.P., & Kolmogorov, Y.M. (2013). K voprosu sistemnogo kontrolya kachestva pishhevoj produkcii v SShA. [On the issue of systematic quality control of food products in the USA] TSUE Bulletin, vol. 1, 87-95.

Baduev, B.V. (2007). Prodovolstvennaya bezopasnost Yaponii. [Food security in Japan] (Master's thesis). Moskva.

Fedorenko, E. (2016). Obespechenie bezopasnosti pishhevyx produktov v Respublike Belarus. [Food safety Ensuring in the Republic of Belarus] GERMES, vol. 8, 51-52.

Fedorov, M.V., Terentev, A.V., & Soloveva, A.S. (2017). Osnova regulirovaniya proizvodstva bezopasnoj pishhevoj produkcii v stranax EAES: pravovye principy. [The basis for regulating the production of safe food products in the EAEU countries: legal principles.] Economy and land resources, vol. 1, 183-188.

European Commission. General Food Law. Available at: https://ec.europa.eu/food/safety/general_food_law_en (accessed 13 March 2020).

Reghlament #178/2002 Jevropejsjkogho parlamentu i Rady Jevropejsjkogho Sojuzu «Pro vstanovlennja zaghaljnykh pryncypiv i vymogh u prodovoljchomu pravi, pro stvorennja jevropejsjkogho orghanu z pytanj bezpechnosti kharchovykh produktiv i pro vstanovlennja procedury zabezpechennja [Regulation №178 / 2002 of the European Parliament and of the Council of the European Union “On the establishment of general principles and requirements in food law, on the establishment of a European Food Safety Authority and on the establishment of a procedure to ensure] Available at: https://www.fsvps.ru/fsvps-docs/ru/usefulinf/files/es178-2002.pdf (accessed 25 April 2020).

Federal Office of Consumer Protection and Food Safety. Multiannual National Control Plan for the Federal Republic of Germany pursuant to Article 41 of Regulation (EC) № 882/2004. Available at: https://www.bvl.bund.de/EN/01_Food/_01_tasks/02_OfficialFoodControl/02_MANCP/MANCP_node.html (accessed 28 March 2020)

European Food Safety Authority. Available at: http://www.efsa.europa.eu/ (accessed 08 April 2020).

European Comission. Food Hygiene. Available at: https://ec.europa.eu/food/safety/biosafety/food_hygiene_en (accessed 13 March 2020).

Bezopasnostj produktov pytanyja v SShA: vzghljad potrebytelja [Food safety in the US: a consumer perspective]. Available at: https://produkt.by/story/bezopasnost-produktov-pitaniya-v-ssha-vzglyad-potrebitelya (accessed 13 March 2020).

Food Safety and Inspection Service. Available at: https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/home (accessed 01 May 2020).

Pathogen Reduction; Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) Systems;Final Rule. Available at: https://www.fsis.usda.gov/wps/wcm/connect/e113b15a-837c-46af-8303-73f7c11fb666/93-016F.pdf?MOD=AJPERES (accessed 30 May 2020).

ISO 22000:2005 Food safety management systems – Requirements for any organization in the food chain. Available at: https://www.iso.org/standard/35466.html (accessed 13 March 2020).

Hazard Analysis and Critical Control Points (НАССР). Available at: https://www.haccp.com (accessed 03 April 2020)

Safe Quality Food Institute. Available at: https://www.sqfi.com/ (accessed 13 March 2020).

Food Sanitation Act. Available at: http://www.japaneselawtranslation.go.jp/law/detail/?ft=2&yo=%E9%A3%9F%E5%93%81%E8%A1%9B%E7%94%9F%E6%B3%95&ia=03&x=25&y=17&ky=&page=1&re=02 (accessed 13 March 2020).

Zakon Respublyky Belarusj «O kachestve y bezopasnosty prodovoljstvennogho sыrjja y pyshhevykh produktov dlja zhyzny y zdorovjja cheloveka» ot 29 yjunja 2003 gh. #217-Z [Law of the Republic of Belarus "On the quality and safety of food raw materials and food products for human life and health" dated June 29, 2003 No. 217-З]. Available at: https://kodeksy-by.com/zakon_rb_o_kachestve_i_bezopasnosti_prodovolstvennogo_syrya_i_piwevyh_produktov.htm (accessed 01 May 2020).

Postanovlenye Pravyteljstva Respublyky Moldova «Ob orghanyzacyy y dejateljnosty Nacyonaljnogho aghentstva po bezopasnosty pyshhevыkh produktov» [Resolution of the Government of the Republic of Moldova "On the organization and activities of the National Agency for Food Safety"]. Available at: http://lex.justice.md/ru/346423/ (accessed 20 March 2020).

From farm to fork. Focus on sustainable agriculture and fi sheries statistics. Available at: https://ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/5723961/KS-BU-10-001-EN.PDF/c028cee1-62bd-43db-8e87-a33f032e5cb4 (accessed 20 March 2020).

Переглядів статті: 607
Завантажень PDF: 324
Опубліковано
2020-07-07
Як цитувати
Кордзая, Н. Р. (2020). МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ТА БЕЗПЕЧНІСТЮ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ. Економічний простір, (156), 41-45. https://doi.org/10.32782/2224-6282/156-7
Розділ
СВІТОВЕ ГОСПОДАРСТВО І МІЖНАРОДНІ ЕКОНОМІЧНІ ВІДНОСИНИ