ГАСТРОНОМІЧНИЙ ТУРИЗМ ЯК ЧИННИК СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

  • О. І. Коркуна Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського
  • О. В. Никига Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського
  • О. Г. Підвальна Вінницький національний аграрний університет
Ключові слова: гастрономічний туризм, дестинація, територіальна громада, децентралізація, розвиток

Анотація

У статті проаналізовано роль гастрономічного туризму у соціально-економічному розвитку територій в умовах децентралізації в Україні. Гастрономічний туризм – це спеціалізований вид туризму, який спрямований на ознайомлен- ня туристів з гастрономічними особливостями та культурою певної території. Саме ознайомлення з гастрономічною культурою є основною метою відповідних турів. У сучасних умовах цей вид туризму стає вагомим фактором соціаль- но-економічного розвитку місцевих громад. Світова практика демонструє, що гастрономічний туризм може стати тією рушійною силою, яка підвищує якість життя населення в регіонах з різним економічним потенціалом. Головними перевагами гастрономічного туризму є його сутнісний зв’язок із задоволенням базових потреб людини, можливість розвитку незалежно від наявності на певній території атрактивних природних чи історико-культурних об’єктів.

Посилання

Антоненко В. Міжнародний туризм як чинник взаємодії та взаємозбагачення культур. Філософські нариси туризму. 2005. С. 223–233.

Басова В., Голод А. Проблеми та перспективи розвитку гастрономічного туризму у Західному регіоні України. Сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку туризму в регіонах України : матеріали ІІІ Всеукраїнської науково-практичної кон¬ференції (19-20 жовтня 2018 р., м. Львів). Львів, 2018. С. 62–64.

Глушко В. Гастрономічний туризм як окремий вид у туризмі: поняття, сутність, класифікація. Торгівля і ринок України. 2016. Вип. 39–40. С. 166–175.

Про місцеве самоврядування : Закон України. Відомості Верховної Ради України. 1997. № 24. Ст. 170.

Законодавство України // Офіційний сайт Верховної Ради України. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws (дата звернення: 16.02.2020).

Корнілова В., Корнілова Н. Сучасні тенденції розвитку гастрономічного туризму. Ефективна економіка. 2018. Вип. 2. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/2_2018/37.pdf (дата звернення: 16.02.2020).

Нестерчук І. Гастрономічний туризм: історія, теорія і сучасні практики. Науковий вісник Херсонського державного уні¬верситету. Серія : Географічні науки. 2017. Вип. 6. С. 193–199.

Расулова А. Потенціал ресторанного бізнесу у розвитку гастрономічного туризму України. Економіка і держава. 2015. Вип. 5. C. 78–83.

Hall M., Mitchell R. Gastronomic tourism: comparing food and wine tourism experiences. Niche Tourism, Contemporary Issues, Trendsand Cases. 2005. P. 89–100.

Antonenko V. (2005). Mizhnarodnyi turyzm yak chynnyk vzaiemodii ta vzaiemozbahachennia kultur [International tourism as a factor of interaction and mutual enrichment of cultures]. Filosofski narysy turyzmu [Philosophical essays on tourism]. Kyiv, pp. 223–233.

Basova V., Holod A. (2018). Problemy ta perspektyvy rozvytku hastronomichnoho turyzmu u Zakhidnomu rehioni Ukrainy [Prob¬lems and prospects of gastronomic tourism development in the Western region of Ukraine]. Proceedings of the Suchasnyi stan, problemy ta perspektyvy rozvytku turyzmu v rehionakh Ukrainy : III Vseukr. nauk.-prakt. konf. (October, 19-20, 2018, Lviv). Lviv, pp. 62–64.

Hlushko V. (2016). Hastronomichnyi turyzm yak okremyi vyd u turyzmi: poniattia, sutnist, klasyfikatsiia [Gastronomic tour¬ism as a separate type in tourism: concept, essence, classification]. Torhivlia i rynok Ukrainy [Trade and Market of Ukraine], 39–40, pp. 166–175.

Zakon Ukrainy “Pro mistseve samovriaduvannia” [Law of Ukraine “On Local Self-Government”] (1997). Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy [Bulletin of the Verkhovna Rada of Ukraine], 24, 170.

Zakonodavstvo Ukrainy. Ofitsiinyi sait Verkhovnoi Rady Ukrainy [Legislation of Ukraine. Official website of the Verkhovna Rada of Ukraine]. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws (date of access: February, 16, 2020).

Kornilova V., Kornilova N. (2018). Suchasni tendentsii rozvytku hastronomichnoho turyzmu [Current trends in the development of gastronomic tourism]. Efektyvna ekonomika [Effective economy], 2. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/2_2018/37.pdf (date of access: February, 16, 2020).

Nesterchuk I. (2017). Hastronomichnyi turyzm: istoriia, teoriia i suchasni praktyky [Gastronomic tourism: history, theory and modern practices]. Naukovyi visnyk Khersonskoho derzhavnoho universytetu. Seriia: Heohrafichni nauky [Scientific Bulletin of Kher¬son State University. Series: Geographical Sciences], 6, pp. 193–199.

Rasulova A. (2015). Potentsial restorannoho biznesu u rozvytku hastronomichnoho turyzmu Ukrainy [The potential of the res¬taurant business in the development of gastronomic tourism in Ukraine]. Ekonomika i derzhava [Economy and State], 5, pp. 78–83.

Hall M., Mitchell R. (2005). Gastronomic tourism: comparing food and wine tourism experiences. Niche Tourism, Contemporary Issues, Trendsand Cases, pp. 89–100.

Переглядів статті: 843
Завантажень PDF: 576
Опубліковано
2020-02-26
Як цитувати
Коркуна , О. І., Никига , О. В., & Підвальна , О. Г. (2020). ГАСТРОНОМІЧНИЙ ТУРИЗМ ЯК ЧИННИК СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД. Економічний простір, (155), 40-43. https://doi.org/10.32782/2224-6282/155-8
Розділ
РОЗВИТОК ПРОДУКТИВНИХ СИЛ І РЕГІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА