МАРКЕТИНГОВИЙ АНАЛІЗ ПЛОДООВОЧЕВОГО РИНКУ В КОНТЕКСТІ ВИРОБНИЦТВА БІОЛОГІЧНО ЦІННИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
Анотація
У статті здійснено маркетинговий аналіз стану та особливостей плодоовочевого ринку України. Проаналізовано обсяги споживання плодоовочевої продукції в Дніпропетровській області та в Україні у цілому. Визначено норми споживання плодоовочевої продукції. Для визначення достатності продукції на плодоовочевому ринку України проаналізовано динаміку виробництва плодоовочевої продукції в країні. Встановлено, що аналіз раціону населення на протязі останніх років свідчить про зменшення споживання найбільш біологічно цінних продуктів. Доведено, що обсяги виробництва плодоовочевої продукції з кожним досліджуваним роком збільшуються. Досліджено та визначено ключову проблему в розвитку виробництва плодоовочевої продукції. Визначено проблематику ринку продуктів переробки плодоовочевої сировини.
Посилання
Яцишина Л.К. Дослідження ринку овочів і фруктів в Україні. Економіка та держава. 2019. № 2. С. 105–109.
Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України. 2019 : статистичний збірник / Державний комітет статистики України. Київ, 2019. 59 с.
Державна служба статистики України. URL : http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 08.04.2020).
Мультимедійна платформа іномовлення України. Укрінформ. URL : https://www.ukrinform.ua/rubriceconomy/2561169-v-ukraini-zibrali-kartopli-na-15-bilseniz-torik-derzstat.html (дата звернення: 08.04.2020).
Болгова Н.В., Уханова І.М. Функціональні продукти харчування Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету. 2016. Вип. 16. Т. 1. С. 57–64. URL : http://repo.snau.edu.ua/bitstream/123456789/3539/1/Болгова%20Н.В.Функціональні%20продукти%20харчування%20.pdf (дата звернення: 09.04.2020).
В Україні зростає виробництво овочів, фруктів та ягід. АгроЮг : вебсайт. URL : http://agro-yug.com.ua/archives/18185 (дата звернення: 09.04.2020).
Продукти переробки плодоовочевої продукції – найбільш жорсткий ринок із точки зору конкуренції. Інфоіндустрія : вебсайт. URL : https://infoindustria.com.ua/produkti-pererobki-plodoovochevoї-produkcziї-najbilsh-zhorstkij-rinok-z-tochki-zoru-konkurencziї/ (дата звернення: 09.04.2020).
Українські виробники овочів і фруктів представляють свою продукцію на FRUIT LOGISTICA 2020. Інноваційний ресурс для професіоналів плодоовочевого бізнесу : вебсайт. URL : https://www.profihort.com/2020/02/ukraїnski-virobniki-ovochiv-i-fruktiv-predstavlyayut-svoyu-produkciyu-na-fruit-logistica-2020/ (дата звернення: 09.04.2020).
Чичкало-Кондрацька І.Б., Новицька І.В. Ефективна економіка. 2018. № 2. URL : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6104 (дата звернення: 09.04.2020).
Оприлюднено рейтинг областей за кількістю виробників органічної продукції. Суперагроном : вебсайт. URL : https://superagronom.com/news/8629-oprilyudneno-reyting-oblastey-za-kilkistyu-virobnikiv-organichnih-ovochiv-ta-yagid (дата звернення: 09.04.2020).
Бачуріна І. Інфраструктура аграрного ринку та її роль у розвитку аграрного сектору економіки України. Агросвіт. 2007. № 15. С. 23–27.
Yatsyshina, L. (2019), Doslidzhennja rynku ovochiv i fruktiv v Ukrajini [Market research on fruits and vegetables in Ukraine], Ekonomika ta derzhava, vol. 2, pp. 105–109.
Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy (2019) Balansy ta spozhyvannja osnovnykh produktiv kharchuvannja naselennjam Ukrajiny [Balances and consumption of the main food products by the population of Ukraine, Kyiv: Informatsiino-analitychne ahentstvo.
State Statistics Service of Ukraine (2020), available at: http://www.ukrstat.gov.ua/ (Accessed 08 April 2020).
Ukrinform (2018), "In Ukraine, potatoes were collected by 1.5% more than last year", available at: https:/ /www.ukrinform.ua/rubric-economy/2561169-v-ukrainizibrali-kartopli-na-15-bilse-niz-torik-derzstat.html (Accessed 20 Jan 2019). Mul'tymedijna platforma inomovlennia Ukrainy
Bolghova N.V, Ukhanova I.M. (2016) Funkcionaljni produkty kharchuvannja [Functional food] Zbirnyk naukovykh pracj Tavrijsjkogho derzhavnogho aghrotekhnologhichnogho universytetu (electronic journal), vol. 16, pp. 57-64. Available at: http : //repo.snau.edu.ua/bitstream/123456789/3539/1/Болгова%20Н.В.Функціональні%20продукти%20харчування%20.pdf (accessed 09 April 2020).
V Ukrajini zrostaje vyrobnyctvo ovochiv, fruktiv ta jaghid [The production of vegetables, fruits and berries is increasing in Ukraine.] AghroJugh: available at: http://agro-yug.com.ua/archives/18185 (accessed 09 April 2020).
Produkty pererobky plodoovochevoji produkciji – najbiljsh zhorstkyj rynok z tochky zoru konkurenciji [Fruit and vegetable processing products are the most rigid market in terms of competition] Infoindustrija: available at: https://infoindustria.com.ua/produkti-pererobki-plodoovochevoї-produkcziї-najbilsh-zhorstkij-rinok-z-tochki-zoru-konkurencziї/ (accessed 09 April 2020).
Ukrajinsjki vyrobnyky ovochiv i fruktiv predstavljajutj svoju produkciju na FRUIT LOGISTICA 2020 [Ukrainian producers of vegetables and fruits present their products at FRUIT LOGISTICA 2020.] Innovacijnyj resurs dlja profesionaliv plodoovochevogho biznesu: available at: https://www.profihort.com/2020/02/ukraїnski-virobniki-ovochiv-i-fruktiv-predstavlyayut-svoyu-produkciyu-na-fruit-logistica-2020/ (accessed 09 April 2020).
Chychkalo-Kondratska, I. B. and Novytska, І. V. (2018), Svitovyj dosvid prosuvannja orghanichnoji produkciji [World experience of promotion of organic products], Efektyvna ekonomika, , vol. 2, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6104 (accessed 09 Apr 2020).
Opryljudneno rejtyngh oblastej za kiljkistju vyrobnykiv orghanichnoji produkciji [The rating of regions by the number of organic producers has been published.] Super aghronom: available at: https://superagronom.com/news/8629-oprilyudneno-reyting-oblastey-za-kilkistyu-virobnikiv-organichnih-ovochiv-ta-yagid (accessed 09 April 2020).
Bachurina I. (2007) Infrastruktura aghrarnogho rynku ta jiji rolj u rozvytku aghrarnogho sektoru ekonomiky Ukrajiny [Agrarian market infrastructure and its role in the development of the agrarian sector of the Ukrainian economy], Aghrosvit, vol. 15, pp. 23–27.