ПРОГНОЗУВАННЯ СТАЛОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА НА ОСНОВІ ОЦІНКИ ЙОГО ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ

  • О. І. Юдіна ВНПЗ «Дніпровський гуманітарний університет»
Ключові слова: підприємство, виробничий потенціал, витрати ресурсів, прогнозування, сталий економічний розвиток, оцінка впливу факторів, готельно-ресторанний бізнес

Анотація

Стаття присвячена проведенню процедури оцінки та прогнозування диференційованого впливу факторів витрат ресурсів на підвищення ефективності виробничо-комерційної діяльності й сталого розвитку підприємства готельно- ресторанного господарства на основі індикаторів економічного зростання та резервного розвитку. У статті визна- чено оцінювальні показники економічного розвитку суб’єктів готельно-ресторанного бізнесу та проаналізовано вплив факторів витрат виробництва на зростання ефективності та сталий розвиток підприємства на основі наявного виробничого потенціалу. Методологічний інструментарій дослідження закономірностей взаємодії факторів виробни- цтва, оцінки їх кількісного взаємовпливу та резервів розвитку, склали стохастичні методи кореляційно-регресійного аналізу, математичної статистики та розроблені за їх допомогою моделі множинної регресії й індикатори економіч- ного зростання та сталого розвитку. В ході дослідження встановлено ступінь диференційованого впливу факторів витрат ресурсів на результативний показник ефективності шляхом розрахунку їх приватних коефіцієнтів еластич- ності або індикаторів економічного зростання, які показують рівень зміни критеріального параметра під впливом зростання величини факторної ознаки на 1%, за допомогою індикатора резервного економічного розвитку розраховані прогнозні значення рівня доходності, що змінюються за рахунок використання виявлених резервів ресурсних потенці- алів. Даний індикатор крім ступеня впливу витрат ресурсів враховує питому вагу окремого фактора в їх загальній су- купності, й визначає силу його дії на показник ефективності функціонування підприємства при незмінному (статично- му) протіканні процесу господарювання, що рівномірно (лінійно) розвивається у часі. Шляхом визначення оцінювальних та прогнозних показників резервного розвитку ресурсного потенціалу виробництва, доведено, що найбільший внесок у підвищення ефективності діяльності, а, отже, і в забезпечення сталого розвитку суб'єкта готельно-ресторанного господарства, вносить фактор витрат праці, який також має найбільший резервний потенціал, крім того, виявле- на недостатня ефективність використання матеріальних ресурсів. Запропонований методологічний підхід до оцінки виробничого потенціалу і прогнозування ефективності витрат ресурсів та результатів діяльності підприємства го- тельно-ресторанного господарства забезпечує можливість формування стратегії й моделі управління його сталим економічним зростанням та розвитком.

Посилання

Andrushkiv, B. M., Melʹnyk, L. M. (2016) Kontseptualʹni polozhennya otsinyuvannya rivnya dosyahnennya staloho rozvytku pidpryyemstva [Conceptual provisions for assessing the level of achievement of sustainable enterprise development], Materialy Vseukrayinsʹkoyi naukovo-praktychnoyi konferentsiyi «Aktualʹni problemy ta perspektyvy staloho rozvytku pidpryyemstv ta rehioniv Ukrayiny», Dnipropetrovsʹk, DHU, 122–124 (in Ukrainian).

Afanas'yev, N.V., Rogozhin, V.D. & Rudyka, V.I. (2015) Upravleniye razvitiyem predpriyatiya: monografiya [Enterprise Deve¬lopment Management: monograph], Izdatel'skiy dom «INZHEK», Kharkiv (in Ukraine).

Bobrovsʹka, O. (2016) Stalyy rozvytok rehioniv Ukrayiny: problemy i shlyakhy yikh rozvʺyazannya [Sustainable development of Ukrainian regions: problems and ways of solving them], Publichne upravlinnya: teoriya ta praktyka: elektronyy zbirnyk naukovykh pratsʹ, 1(15), URL: http://www.dridu.dp.ua/zbirnik/2016-01(15)/15.pdf (in Ukrainian).

Volkova, L. V. (2016) Formirovaniye mekhanizmov ustoychivogo razvitiya promyshlennogo predpriyatiya (na osnove retsirku¬lyatsii izdeliy): avtoref. dis. dok. ekon. nauk [Formation of mechanisms for sustainable development of an industrial enterprise (based on product recycling)], Novosibirsk (in Russia).

Yerokhina, Ye. A. (2015) Teoriya ekonomicheskogo razvitiya: sistemno-sinergeticheskiy podkhod [Theory of economic develop¬ment: a system-synergetic approach] [Elektronnyy resurs], URL: http://forexaw.com/files/view/2499 (in Russia).

Kyrych, N.B., Spivak, S.M. (2018) Indykatory staloho rozvytku rehionu [Indicators of sustainable development in the region], Materialy Mizhnarodnoyi naukovo-tekhnichnoyi konferentsiyi «Fundamentalʹni ta prykladni problemy suchasnykh tekhnolohiy», Ternopilʹ (in Ukrainian).

Lyashenko, V. I. (2014) Finansovo-rehulyatorni rezhymy stymulyuvannya ekonomichnoho rozvytku: vvedennya v ekonomichnu rezhimі: monohrafiya [Financial and Regulatory Regimes for Stimulating Economic Development: Introduction to Economic Regime: Monograph], NAN Ukrayiny, In-t ekonomiky prom-sti, Donetsʹk, 370 (in Ukrainian).

Okorokova, L.G. (2012) Resursnyy potentsial predpriyatiy [Resource potential of enterprises], SPb.: S-PbGTU, 293 (in Russia).

Orekhova, Ye. A. (2016) Ekonomicheskoye razvitiye natsional'nogo khozyaystva: sushchnost' i sovremennyye osobennosti [Eco¬nomic development of the national economy: essence and modern features] [Elektronnyy resurs], 08.00.01 avtoreferat dissertatsii na soiskaniye stepeni doktora ekonomicheskikh nauk, URL: http://vak.ed.gov.ru/announcements/economich/550 (in Russia).

Khramtsova, T. G. (2012) Metodologiya issledovaniya sotsial'no-ekonomicheskogo potentsiala potrebitel'skoy kooperatsii: dis. d-ra ekon. nauk [Methodology for the study of the socio-economic potential of consumer cooperation: dis. dr. econ. sciences], Tsentro¬soyuz; SibUPK, Novosibirsk, 374 (in Russia).

Roland, C., Atamer, T., Nunes, P. (2015) The Dynamics of International Competition. From Practice to Theory. London, 29-36.

Bol'shoy ekonomicheskiy slovar' / pod. red. Azriliyana, A.N., 2-ye izd. dop. i pererab (2009) [Large economic dictionary / ed. Azriliyana, A.N., 2nd ed. add. and reslave], M.: Institut novoy ekonomiki, 865 (in Russia).

Resursnyy potentsial ekonomicheskogo rosta / pod red. Komarova, M.A. (2013) [Resource potential of economic growth / ed. Komarova, M.A.], M.: Put', 567 (in Russia).

Entsiklopedicheskiy slovar': V 2 kn. Kn. 2: N–YA. / pod red. Prokhorova, A.M. (2011) [Encyclopedic Dictionary: In 2 book. Prince 2: N – I. / ed. Prokhorova, A.M.], M.: Bol'shaya entsiklopediya, 1023 (in Russia).

Переглядів статті: 69
Завантажень PDF: 163
Опубліковано
2019-10-22
Як цитувати
Юдіна, О. І. (2019). ПРОГНОЗУВАННЯ СТАЛОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА НА ОСНОВІ ОЦІНКИ ЙОГО ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ. Економічний простір, (150), 82-88. https://doi.org/10.32782/2224-6282/150-15
Розділ
ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА ТА ПРОСТОРОВО – КЛАСТЕРНИЙ БІЗНЕС

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають