УКРАЇНСЬКІ ТУРИСТИЧНИЙ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИЙ БІЗНЕС У МІЖНАРОДНИХ ПРОЦЕСАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ

  • Ю.В. Чиричинко Університет митної справи та фінансів
  • М.В. Корнєєв Університет митної справи та фінансів
  • І.Ю. Сухацька Університет митної справи та фінансів
Ключові слова: цілі сталого розвитку, міжнародні економічні відносини, готельно- ресторанна справа, туристичний бізнес, інноваційна платформа, інвестиційна стратегія національного розвитку, пріоритети розбудови національної економіки

Анотація

Розглянуто українські туристичний та готельно-ресторанний бізнес у контексті процесів досягнення 17 Цілей сталого розвитку (ЦСР). Також розглянуті окремі статистичні результати 2017 року що був визнаний Міжнародним роком сталого туризму. Визначено актуальність питання щодо визначення ролі українців у глобальному процесі досягнення ЦСР у частині пошуку та використання додаткових резервів. Проведено аналіз останніх наукових досліджень щодо організації та розвитку туристичної індустрії та готельно-ресторанного господарства, розглянуто окремі чинники, що впливають на ринок готельно- ресторанного бізнесу в Україні. Встановлено, що, проблематика досягнення ЦСР, сучасний стан національної економіки взагалі, туристичної та готельно- ресторанної галузі зокрема, потребують додаткового імпульсу для розвитку. У якості завдання роботи визначено формулювання концептуальних положень розвитку галузі гостинності як складової втілення Стратегії сталого розвитку "Україна-2020". Встановлено, що ідеальним інструментарієм для подальшого впливу держави на доволі складні геополітичні та макроекономічні процеси досягнення ЦСР мають виступати високотехнологічні та суміжні із ними галузі національної економіки що характеризуються міжнародним значенням. Українські туристична галузь та готельно-ресторанна сфера дуже добре підходять на роль локомотива національного процесу досягнення ЦСР. При цьому відмітимо, що туристична галузь в усьому світі досить однозначно сприймається у якості досконалого інструменту досягнення ЦСР, але на нашу думку, готельно- ресторанна справа у якості складової галузі гостинності так само повинна розглядатися із точки зору відповідності запропонованим Світовою туристичною організацією індикаторам досягнення ЦСР. Отже пріоритетом стратегії державного управління має стати підтримка вітчизняної галузі гостинності. Це має відбуватися через створення сприятливого інвестиційного клімату, забезпечення умов захисту прав власності, стимулювання через податкову політику, тощо. Ці питання є дуже перспективними для подальших досліджень.

Посилання

UNWTO Annual Report 2017. World Tourism Organization (UNWTO) and United Nations Development Programme (UNDP). Madrid - 2018. 106 p.

Tourism and the Sustainable Development Goals – Journey to 2030 World Tourism Organization (UNWTO) and United Nations Development Programme (UNDP). Madrid - 2018. 108 p.

Сайт Державної Служби статистики. Інтернет ресурс. Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua

Чириченко Ю. В. Дослідження сутності поняття «інвестиційні ринки» / Ю. В. Чириченко // Сталий розвиток. – 2016. – № 3 (32) – С. 114-120.

Chyrychenko Yu. V. Certain philosophical issues of the Ukrainian international investment process / Yu. V. Chyrychenko // Науковий погляд: економіка та управління. – 2016. – № 1(55). – С. 46-51.

Чириченко Ю.В. The international investment activities: systematicanalysisofcategoricalapparatus / Ю.В. Чириченко // TheBullettenoftheAcademy. The serius “Economics”. – 2014. – № 2 (52). – С. 60-65.

Чириченко Ю. В. Окремі стратегічні аспекти розвитку готельно-ресторанної справи / Чириченко Ю. В., Білова Н.А. Зайцев В.Є. // Збірник наукових праць «Економічний простір». – 2018. – № 131. – С. 97-103.

Чириченко Ю. В. Глобальні світові тренди та інвестиційні пріоритети готельно-ресторанного бізнесу /Чириченко Ю. В. // Збірник наукових праць «Економічний простір». – 2018. – № 132. – С. 14-22.

Чириченко Ю. В. Теоретичні аспекти дослідження регіональних інвестиційних ресурсів / Ю. В. Чириченко // Економічний простір. – № 113. – 2016 – С. 120-126.

Чириченко Ю.В. Проблеми створення та функціонування індустріальних парків: аналіз та імплементація світового досвіду / Ю.В. Чириченко, О.К. Котко // Вісник академії митної служби України. Серія «Економіка». – №1 (51). – 2014. – С. 74 – 82.

Переглядів статті: 49
Завантажень PDF: 49
Опубліковано
2018-06-05
Як цитувати
Чиричинко, Ю., Корнєєв, М., & Сухацька, І. (2018). УКРАЇНСЬКІ ТУРИСТИЧНИЙ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИЙ БІЗНЕС У МІЖНАРОДНИХ ПРОЦЕСАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ. Економічний простір, (134), 79-88. вилучено із https://prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/246
Розділ
МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА І ЗМІНИ ГЕОЕКОНОМІЧНОГО ПРОСТОРУ