ПРОБЛЕМА СТВОРЕННЯ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ В ПРАЦЯХ ДЕЯКИХ ПРЕДСТАВНИКІВ ФРАНЦУЗЬКОГО ВІДГАЛУЖЕННЯ КЛАСИЧНОГО НАПРЯМУ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ

Ключові слова: класичний напрям економічної теорії, додана вартість, ціна, аграрний сектор, економічна політика

Анотація

У статті здійснено систематизацію теоретичних поглядів класичного напряму економічної теорії, а саме його французького відгалуження, на проблему створення та розподілу доданої вартості в аграрному секторі. Показано, що рання французька школа економічної думки поставила важливі питання щодо генези доданої вартості, співвідношення дійсної і ринкової цінності, забезпечення пропорційності у національній економіці, з особливим акцентом на роль у цьому процесі аграрного сектору. Застосування елементів даного підходу в рамках економічної політики могло б сприяти формуванню відповідної ринкової інфраструктури, наближенню цін на вітчизняну сільськогосподарську продукцію до середньосвітових, а в перспективі – виникненню комплексних ланцюгів доданої вартості всередині національної економіки, які б об’єднували агропромисловий комплекс і суміжні галузі, генеруючи мультиплікативний ефект зі створення доданої вартості.

Посилання

Несененко П.П., Артеменко О.А. Історія економічних учень: навчальний посібник. Одеса : ОНЕУ, 2017. 448 с.

Несененко П.П. Наукова та реформаторська діяльність школи фізіократів як приклад для вирішення деяких сучасних соціально-економічних проблем України. Економіка харчової промисловості. 2015. №1 (25). С. 3–12.

Огляд зовнішньої торгівлі українськими товарами за 3 квартали 2023 року. Федерація Роботодавців України. 2023. URL: https://fru.ua/ua/media-center/news/fru/oglyad-zovnishnoji-torgivli-ukrajinskimi-tovarami-za-3-kvartali-2023-roku (дата звернення: 03.02.2024).

Самаєва Ю. Як вийшло, що у нас найдешевша пшениця у світі. Дзеркало тижня. 2023. URL: https://zn.ua/ukr/ariculture/jak-vijshlo-shcho-u-nas-najdeshevsha-pshenitsja-u-sviti.html (дата звернення: 03.02.2024).

Boisguilbert P. Détail de la France. Paris: Institut Coppet, 2014. 136 p.

Cantillon R. Essay on the Nature of Trade in General. London: Variorum, 2015. 530 р.

Mazzucato M. The value of everything: Making and taking in the global economy. New York : ‎ Public Affairs, 2018. 384 p.

Ponte S., Gereffi G., Raj-Reichert G. (ed.). Handbook on global value chains. Cheltenham, UK, Northampton, MA, USA : Edward Elgar Publishing, 2019. 612 p.

Quesnay F. The Economical Table. Forest Grove, Oregon: University Press of the Pacific, 2004. 256 p.

Sturgeon T.J., Memedović O. Mapping global value chains: Intermediate goods trade and structural change in the world economy. Vienna: United Nations Industrial Development Organization, 2011. 53 p. URL: https://downloads.unido.org/ot/99/28/9928658/WP5.pdf (дата звернення: 03.02.2024).

Turgot A. R. J. The Turgot collection. Auburn, Alabama: Ludwig von Mises Institute, 2011. 560 p. URL:

https://cdn.mises.org/The%20Turgot%20Collection%20Writings,%20Speeches,%20and%20Letters%20of%20Anne%20Robert%20Jacques%20Turgot,%20Baron%20de%20Laune_2.pdf(дата звернення: 03.02.2024).

Nesenenko P. P., Artemenko O. A. (2017) Istoriia ekonomichnykh uchen: navchalnyi posibnyk [History of economic doctrines: a handbook.]. Odesa: ONEU. (in Ukrainian)

Nesenenko P. P. (2015) Naukova ta reformatorska diialnist shkoly fiziokrativ yak pryklad dlia vyrishennia deiakykh suchasnykh sotsialno-ekonomichnykh problem Ukrainy [Scientific and reforming activity of the school of physiocrats as an example for solving some current socio-economic problems of Ukraine]. Economics of the food industry, no 1 (25), pp. 3–12. (in Ukrainian)

Ohliad zovnishnoi torhivli ukrainskymy tovaramy za 3 kvartaly 2023 roku [Review of foreign trade in Ukrainian goods for the 3 quarters of 2023]. Federation of Employers of Ukraine. Available at: https://fru.ua/ua/media-center/news/fru/oglyad-zovnishnoji-torgivli-ukrajinskimi-tovarami-za-3-kvartali-2023-roku (in Ukrainian)

Samaieva Yu. (2023) Yak vyishlo, shcho u nas naideshevsha pshenytsia u sviti [How it turned out that we have the cheapest wheat in the world]. The Mirror of the week. Available at: https://zn.ua/ukr/ariculture/jak-vijshlo-shcho-u-nas-najdeshevsha-pshenitsja-u-sviti.html (in Ukrainian)

Boisguilbert P. (2014) Détail de la France [The State of France]. Paris: Institut Coppet. (in French)

Cantillon R. (2015) Essay on the Nature of Trade in General. London: Variorum.

Mazzucato M. (2018) The value of everything: Making and taking in the global economy. New York: ‎ Public Affairs.

Ponte S., Gereffi G., Raj-Reichert G. (ed.). (2019) Handbook on global value chains. Cheltenham, UK, Northampton, MA, USA: Edward Elgar Publishing.

Quesnay F. (2004) The Economical Table. Forest Grove, Oregon: University Press of the Pacific.

Sturgeon T. J., Memedović O. (2011) Mapping global value chains: Intermediate goods trade and structural change in the world economy. Vienna: United Nations Industrial Development Organization. Available at: https://downloads.unido.org/ot/99/28/9928658/WP5.pdf

Turgot A. R. J. (2011) The Turgot collection. Auburn, Alabama: Ludwig von Mises Institute, 2011. 560 p. Available at:

https://cdn.mises.org/The%20Turgot%20Collection%20Writings,%20Speeches,%20and%20Letters%20of%20Anne%20Robert%20Jacques%20Turgot,%20Baron%20de%20Laune_2.pdf (дата звернення: 03.02.2024).

Переглядів статті: 59
Завантажень PDF: 53
Опубліковано
2024-02-29
Як цитувати
Несененко, П., Патлатой, О., & Хуачжи, Г. (2024). ПРОБЛЕМА СТВОРЕННЯ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ В ПРАЦЯХ ДЕЯКИХ ПРЕДСТАВНИКІВ ФРАНЦУЗЬКОГО ВІДГАЛУЖЕННЯ КЛАСИЧНОГО НАПРЯМУ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ. Економічний простір, (189), 223-230. https://doi.org/10.32782/2224-6282/189-40
Розділ
Статті