ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ЯКІСТЬ НАДАННЯ ПОСЛУГ ГОТЕЛЬНИМИ МЕРЕЖАМИ
Анотація
Враховуючи динаміку процесів економічного, політичного, соціального, екологічного спрямування в глобалізованому світі, виникає низка невирішених донині спектрів внутрішнього та зовнішнього впливу й на діяльність в готельному бізнесі. Метою статті є розгляд і формулювання на прикладі готельних підприємств в Україні сутності та значення факторів впливу на якість надання послуг готельними мережами в сучасних умовах ведення бізнесу. Узагальнено аргументи щодо доцільності визначення сутності факторів впливу на якість надання послуг готельними мережамив та врахування їх особливостей в умовах кризового стану в економіці України. Систематизовано наукові теоретико-методологічні та аналітичні й прикладні засади щоо нормативних вимог до якості готельних послуг, а також умов забезпечення якісного сервісу готельними мережами. Результати дослідження можуть бути цікавими та корисними для широкого прошарку фахівців індустрії гостинності, а також здобувачів вищої освіти, які навчаються за спеціальностями «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа».
Посилання
Абрамова А.Г., Пушка О.С., Мирошник Ю.А. Дослідження конкурентної стратегії готельного господарства в Україні. Економіка та суспільство. 2021. Випуск 27. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-27-53
Басюк Д.І., Мельник Д.О., Маршаленко М.П. Комплексний підхід до оцінки якості послуг готельних підприємств. Економiка та держава. Економічна наука. № 3, 2019. С. 30–33. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6806.2019.3.30
Безручко Л., Білоус С., Філь М. Готельне господарство України в умовах війни: сучасний стан та перспективи розвитку. Економіка та суспільство. № 47, 2023. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-43
Безуглий І.В. Інноваційна основа формування національних готельних мереж України. Глобальні та національні проблеми економіки. Економіка та управління національним господарством. Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського. Випуск 22. 2018. С. 136–141. URL: http://global-national.in.ua/archive/22-2018/27.pdf
Готельна індустрія: тренди якісного сервісу у 2023 році. Дія. Бізнес. 24 лютого 2023 року. URL: https://business.diia.gov.ua/cases/antikrizovi-risenna/gotelna-industria-trendi-akisnogo-servisu-u-2023-roci
ДК 009:2010. Національний класифікатор України. Класифікація видів економічної діяльності. Прийнято та надано чинності Наказом державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики (Держспоживстандарту) України від 11.10.2010 № 457. Чинний від 01.01.2012 р. URL: https://ips.ligazakon.net/document/fin61334?an=3250&ed=2020_02_24
Довгаль Г.В. Сучасні тенденції розвитку світового готельного бізнесу. Вісник ХНУ імені В. Н. Каразіна. Серія «Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм». Вип. 9, 2019. С. 190–196. DOI: https://doi.org/10.26565/2310B9513B2019B9B23
Долга Г.В., Хитрова О.А. Управління готельним господарством у кризових умовах: реалії сьогодення та світовий досвід. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. Випуск 41, 2022. С. 32–36. DOI: https://doi.org/10.32782/2413-9971/2022-41-6
ДСТУ 4269:2003 Послуги туристичні. Класифікація готелів. Прийнято та надано чинності : Наказ Держспоживстандарту України від 23 грудня 2003 р. № 225. URL: https://uhra.com.ua/wp-content/uploads/2021/02/%D0%94%D0%A1%D0%A2%D0%A3-4269.pdf
Ільницька-Гикавчук Г. Сучасний стан і перспективи розвитку готельних мереж в Україні. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2022, № 6, Том 2. С. 26–29. URL: http://journals.khnu.km.ua/vestnik/wp-content/uploads/2023/01/2022-312-62-04.pdf
Карпова В. Готельний бізнес: організаційні моменти. Ліга: Закон. 2023. URL: https://bz.ligazakon.ua/ua/magazine_article/BZ008211
Круль Г., Заячук О. Організація і технологія надання послуг гостинності : навч. посіб. 2-ге вид., перероб. і доп. Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2022. 488 с. URL: https://archer.chnu.edu.ua/bitstream/handle/
Мельник І.М., Полотай Б.Я. Особливості формування якості готельних послуг в Україні. Причорноморські економічні студії. Випуск 45. 2019. С. 185–189. DOI: https://doi.org/10.32843/bses.45-34
Мирошник Ю.А. Аналіз світового досвіду організації luxury послуг в 5* готелях. Ефективна економіка. 2019. № 6. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105-2019.6.155
Павлова С.І. Особливості та рівні стандартизації готельних послуг. Житомирська політехніка. 2021. URL: https://conf.ztu.edu.ua/wp-content/uploads/2021/01/384.pdf
Погасій С.О., Краснокутська Ю.В., Нікітіна І.В. Аналіз основних трендів розвитку ринку готельних послуг. 2019. С. 180–191.
Порядок встановлення категорій готелям та іншим об'єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання). Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 липня 2009 р. № 803. URL: https://ips.ligazakon.net/document/kp090803?an=13&ed=2020_10_28
Порядок надання послуг з тимчасового розміщення (проживання). Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 15 березня 2006 р. № 297. URL: https://ips.ligazakon.net/document/kp060297?an=9&ed=2012_09_05
Правила користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг. Затверджено наказом Державної туристичної адміністрації України від 16 березня 2004 р. № 19. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 2 квітня 2004 р. за № 413/9012. URL: https://ips.ligazakon.net/document/reg9012?an=11&ed=2010_10_18
Про затвердження форм документів первинного обліку та Інструкції про порядок ведення документообігу при наданні готельних послуг у ДП «Укркомунобслуговування» : Наказ Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 13 жовтня 2000 року № 230. URL: https://ips.ligazakon.net/document/fin2209?ed=2000_10_13
Редько В. Є., Ваніна С. В. Вплив корпоративної культури на якість готельного сервісу. Ефективна економіка. № 11, 2018. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105-2018.11.64
Скорина Т.М., Коротун С.І., Коротун О.П., Конарівська О.Б. Міжнародна конкурентоспроможність готельних підприємств на ринку України: монографія. Рівне : Видавець О. Зень. 2019. 170 с. URL: https://ep3.nuwm.edu.ua/14784/.pdf
Солоненко Ю., Криворучко Д. Стан та сучасні тенденції розвитку готельного бізнесу в світі за впливу зовнішніх факторів. Галицький економічний вісник. № 4 (83), 2023. С. 130–140. DOI: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2023.04
Тітомир Л., Жовтяк К., Савенко А. Розвиток готельних мереж в Україні та шляхи їх розширення в місті Одеса та Одеської області. Економіка та суспільство. № 32, 2021. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-32-11
Фактори розвитку індустрії гостинності. 2023. URL: https://www.testgorilla.com/test-library/language-tests/english-proficient-c2-test/?utm_term=&utm_campaign=Performance+Max
Шаповаленко Д.О., Соколов Д.В., Карюк А.О., Панченко К.А. Перспективи розвитку готельних мереж на туристичному ринку України. Молодий вчений, № 3 (115), 2023. С. 134–137. DOI: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2023-3-115-25
Щодо скасування обов’язкової сертифікації готельних послуг та послуг харчування: Наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 30.07.2012 № 876. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 19 вересня 2012 р. за № 1595/21907. Із змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 26 січня 2018 року № 93. URL: https://ips.ligazakon.net/document/re21907?an=2&ed=2018_01_26
Як змінився готельний сервіс під час війни. 25 січня 2023. URL: https://ribashotelsgroup.ua/blog/kak-izmenilsya-gostinichniy-servis-vo-vremya-voyni/
Zhalinska I. V. Current approaches to hotel service quality management: their development and state in Ukraine. Economics, management and administration. № 3 (101) 2022. DOI: https://doi.org/10.26642/jen-2022-3(101)-24-31
Abramova A., Pushka O., Myroshnyk Yu. (2021). Doslidzhennia konkurentnoi stratehii hotelnoho hospodarstva v Ukraini. [Research of the competitive strategy of the hotel economy in Ukraine]. Economy and society. Issue 27. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-27-53 (in Ukrainian)
Basyuk D., Melnyk D., Marshalenko M. (2019) Kompleksnyi pidkhid do otsinky yakosti posluh hotelnykh pidpryiemstv. [The comprehensive approach to assessing the quality of hotel enterprises]. Economics and the state. Economic science. № 3. Рр. 30–33. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6806.2019.3.30 (in Ukrainian)
Bezruchko L., Bilous S., Fil M. (2023) Hotelne hospodarstvo Ukrainy v umovakh viiny: suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku [Hotel industry of Ukraine in the conditions of war: current state and development prospects]. Economy and Society, № 47. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-43 (in Ukrainian)
Bezuglyi I. V. (2018) Innovatsiina osnova formuvannia natsionalnykh hotelnykh merezh Ukrainy [Innovative basis for the formation of national hotel chains in Ukraine]. Global and national problems of the economy. Economics and management of the national economy. Mykolaiv National University named after V. O. Sukhomlynskyi. Issue 22. Рр. 136–141. Available at: http://global-national.in.ua/archive/22-2018/27.pdf (in Ukrainian)
Hotelna industriia: trendy yakisnoho servisu u 2023 rotsi [Hotel industry: trends in quality service in 2023]. Action. Business. (February 24, 2023). Available at: https://business.diia.gov.ua/cases/antikrizovi-risenna/gotelna-industria-trendi-akisnogo-servisu-u-2023-roci (in Ukrainian)
DK 009:2010. Natsionalnyi klasyfikator Ukrainy. Klasyfikatsiia vydiv ekonomichnoi diialnosti [National Classifier of Ukraine. Classification of economic activities]. Adopted and enacted by the Order of the State Committee of Ukraine for Technical Regulation and Consumer Policy (Derzhspozhyvstandart) of Ukraine dated 11.10.2010 № 457. Effective from 01.01.2012. Available at: https://ips.ligazakon.net/document/fin61334?an=3250&ed=2020_02_24 (in Ukrainian)
Dovgal G. V. (2019) Suchasni tendentsii rozvytku svitovoho hotelnoho biznesu [Modern trends in the development of the world hotel business]. Bulletin of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series «International Relations. Economics. Country Studies. Tourism». Issue 9. Рр. 190–196. DOI: https://doi.org/10.26565/2310B9513B2019B9B23 (in Ukrainian)
Dolha H. V., Khytrova O. A. (2022) Upravlinnia hotelnym hospodarstvom u kryzovykh umovakh: realii sohodennia ta svitovyi dosvid [Hotel household management under current conditions: nowadays circumstances and world wide experience]. Scientific Bulletin of Uzhhorod National University. Series: International economic relations and world economy. Issue 41. Рр. 32–36. DOI: https://doi.org/10.32782/2413-9971/2022-41-6 (in Ukrainian)
DSTU 4269:2003 Posluhy turystychni. Klasyfikatsiia hoteliv [DSTU 4269:2003 Tourist services. Classification for hotels]. Adopted and entered into force : Order of the State Committee of Ukraine for Standardisation and Consumer Protection of 23 December 2003 № 225. Available at: https://uhra.com.ua/wp-content/uploads/2021/02/%D0%94%D0%A1%D0%A2%D0%A3-4269.pdf (in Ukrainian)
Ilnitska-Gykavchuk G. (2022). Suchasnyi stan i perspektyvy rozvytku hotelnykh merezh v Ukraini. [Current status and development prospects of hotel networks in Ukraine]. Bulletin of Khmelnytsky National University. Economic Sciences. 2022, № 6, Vol. 2. Рр. 26–29. URL: http://journals.khnu.km.ua/vestnik/wp-content/uploads/2023/01/2022-312-62-04.pdf (in Ukrainian)
Karpova V. (2023) Hotelnyi biznes: orhanizatsiini momenty. [Hotel business: organisational aspects]. Liga: Law. Available at: https://bz.ligazakon.ua/ua/ magazine_article/BZ008211 (in Ukrainian)
Krul G., Zayachuk O. (2022) Orhanizatsiia i tekhnolohiia nadannia posluh hostynnosti [Organisation and technology of hospitality services] : a textbook. 2nd ed: Yuriy Fedkovych Chernivtsi National University. 488 р. Available at: https://archer.chnu.edu.ua/bitstream/handle/ (in Ukrainian)
Melnyk I., Polotaj B. (2019) Osoblyvosti formuvannia yakosti hotelnykh posluh v Ukraini. [Features of forming the quality of hotel services in Ukraine]. Black Sea Economic Studies. Issue 45. Рр. 185–189. DOI: https://doi.org/10.32843/bses.45-34 (in Ukrainian)
Myroshnyk Yu. (2019) Analiz svitovoho dosvidu orhanizatsii luxury posluh v 5* hoteliakh. [Analysis of the world experience in organizing luxury services in 5 * hotels]. Efektyvna ekonomika, vol. 6. Available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7144 (accessed December 24, 2023). DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105-2019.6.155 (in Ukrainian)
Pavlova S. I. (2021) Osoblyvosti ta rivni standartyzatsii hotelnykh posluh [Features and levels of standardisation of hotel services]. Zhytomyr Polytechnic. Available at: https://conf.ztu.edu.ua/wp-content/uploads/2021/01/384.pdf (in Ukrainian)
Pohasii S., Krasnokutska Iu., Nikitina I. (2019) Analiz osnovnykh trendiv rozvytku rynku hotelnykh posluh [The analysis of the main trends of the development of hotel services market]. Рр. 180–191. (in Ukrainian)
Poriadok vstanovlennia katehorii hoteliam ta inshym obiektam, shcho pryznachaiutsia dlia nadannia posluh z tymchasovoho rozmishchennia (prozhyvannia) [The procedure for establishing categories for hotels and other facilities intended to provide temporary accommodation services]. Approved by Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine № 803 dated 29 July 2009. Available at: https://ips.ligazakon.net/document/kp090803?an=13&ed=2020_10_28 (in Ukrainian)
Poriadok nadannia posluh z tymchasovoho rozmishchennia (prozhyvannia) [The procedure for providing temporary accommodation services]. Approved by the Cabinet of Ministers of Ukraine on 15 March 2006 № 297. Available at: https://ips.ligazakon.net/document/kp060297?an=9&ed=2012_09_05 (in Ukrainian)
Pravyla korystuvannia hoteliamy y analohichnymy zasobamy rozmishchennia ta nadannia hotelnykh posluh [Rules for the use of hotels and similar accommodation facilities and the provision of hotel services]. Approved by the Order of the State Tourism Administration of Ukraine of 16 March 2004, № 19. Registered with the Ministry of Justice of Ukraine on 2 April 2004 under № 413/9012. Available at: https://ips.ligazakon.net/document/reg9012?an=11&ed=2010_10_18 (in Ukrainian)
Pro zatverdzhennia form dokumentiv pervynnoho obliku ta Instruktsii pro poriadok vedennia dokumentoobihu pry nadanni hotelnykh posluh u DP «Ukrkomunobsluhovuvannia»: Nakaz Derzhavnoho komitetu budivnytstva, arkhitektury ta zhytlovoi polityky Ukrainy [On Approval of Forms of Primary Accounting Documents and Instruction on the Procedure for Maintaining Document Flow in the Provision of Hotel Services in the State Enterprise "Ukrkomunobservis": Order of the State Committee for Construction, Architecture and Housing Policy of Ukraine] of 13 October 2000, № 230. Available at: https://ips.ligazakon.net/document/fin2209?ed=2000_10_13 (in Ukrainian)
Redko V. Y., Vanina S. V. (2018) Vplyv korporatyvnoi kultury na yakist hotelnoho servisu [Influence of corporate culture on the quality of hotel service]. Effective Economy. No. 11. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105-2018.11.64
Skoryna T. M., Korotun S. I., Korotun O. P., Konarivska O. B. (2019) Mizhnarodna konkurentospromozhnist hotelnykh pidpryiemstv na rynku Ukrainy: monohrafiia [International competitiveness of hotel enterprises in the Ukrainian market: a monograph.]. Rivne: Publisher O. Zen. 170 с. Available at: https://ep3.nuwm.edu.ua/14784/.pdf (in Ukrainian)
Solonenko Yu., Kryvoruchko D. (2023) Stan ta suchasni tendentsii rozvytku hotelnoho biznesu v sviti za vplyvu zovnishnikh faktoriv [State and current trends of the development of the hotel business in the world under the influence of external factors]. Galician economic journal, № 4 (83). DOI: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2023.04 (in Ukrainian)
Titomir L., Zhovtyak K., Savenko A. (2021). Rozvytok hotelnykh merezh v Ukraini ta shliakhy yikh rozshyrennia v misti Odesa ta Odeskoi oblasti [Development of hotel chains in Ukraine and ways of their expansion in the city of Odesa and Odesa region]. Economy and society. № 32. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-32-11 (in Ukrainian)
Faktory rozvytku industrii hostynnosti [Factors in the development of the hospitality industry]. (2023). URL: https://www.testgorilla.com/test-library/language-tests/english-proficient-c2-test/?utm_term=&utm_campaign=Performance+Max (in Ukrainian)
Shapovalenko D., Sokolov D., Kariuk A., Panchenko K. (2023) Perspektyvy rozvytku hotelnykh merezh na turystychnomu rynku Ukrainy. [Prospects for the development of hotel networks on the tourist market of Ukraine]. Young Scientist, № 3 (115). Рр. 134–137. DOI: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2023-3-115-25
Shchodo skasuvannia oboviazkovoi sertyfikatsii hotelnykh posluh ta posluh kharchuvannia [On Cancellation of Mandatory Certification of Hotel and Catering Services] : Order of the Ministry of Economic Development and Trade of Ukraine dated 30.07.2012 № 876. Registered with the Ministry of Justice of Ukraine on 19 September 2012 under № 1595/21907. Amended and supplemented by the Order of the Ministry of Economic Development and Trade of Ukraine dated 26 January 2018 № 93. Available at: https://ips.ligazakon.net/document/re21907?an =2&ed=2018_01_26 (in Ukrainian)
Yak zminyvsia hotelnyi servis pid chas viiny [How the hotel service has changed during the war]. (2023). Available at: https://ribashotelsgroup.ua/blog/ kak-izmenilsya-gostinichniy-servis-vo-vremya-voyni/ (in Ukrainian)
Zhalinska I. V. (2022) Current approaches to hotel service quality management: their development and state in Ukraine. Economics, management and administration. No. 3 (101). DOI: https://doi.org/10.26642/jen-2022-3(101)-24-31