АКРЕДИТАЦІЯ ВИРОБНИЧОЇ ЛАБОРАТОРІЇ ЯК ЕЛЕМЕНТ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ НА МОЛОКОПЕРЕРОБНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ

  • Ю.І. Сеник Західноукраїнський національний університет; ПрАТ «Тернопільський молокозавод» https://orcid.org/0000-0002-8164-7783
Ключові слова: стандартизація лабораторії, контроль якості, система НАССР, ISO/IEC 17025, конкурентоздатність

Анотація

У статті показано, що стандарт для побудови системи якості є ISO 9001, а ISO/IEC 17025 забезпечує підтримку та розвиток цієї характеристики у випробувальних і калібрувальних лабораторіях через розвиток компетенції їх працівників. Так як, клієнти шукають лабораторії, які можуть надати їм точні та надійні результати вони орієнтуються на акредитацію за ISO/IEC 17025. Для об’єктивної оцінки результатів впровадження ISO/IEC 17025:2019 у виробничій лабораторії молокопереробного підприємства проведено SWOT-аналіз, який дозволив виділити сильні і слабкі сторони акредитації лабораторії, а також встановити можливості та ризики в майбутньому. Як виділено у SWOT-аналізі акредитації виробничої лабораторії, основною причиною впровадження цього процесу є забезпечення стабільно високого рівня компетенції лабораторії, що забезпечить довіру клієнтів до отриманих даних, а отже, і до готового продукту, з іншого боку, це дозволить розширити ринки збуту продукції та знизити витрати компанії на дослідження продукції, яка направляється на експорт. Впровадження системи управління якістю у виробничій лабораторії є одним із дієвих способів показати, що дані досліджень є достовірними, а тому на них можна покластися при прийняті на їх основі рішень. З іншого боку, стандартизація процесів лабораторного аналізу гарантує клієнту точність отриманих даних, а можливі помилки в результатах тестування зведені до мінімуму.

Посилання

Белов Ю.П. Розробка та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР. Світ якості України. 2005. № 2. С. 42–45.

Геліч Н.В. Розробка та впровадження системи управління якістю продукції на машинобудівному підприємстві. Наука й економіка. 2009. № 4(16). С. 198–202.

Зайцева А.М., Зюзгін В.С. Якість як фактор конкурентоспроможності машинобудівної галузі України. Вісник ДонНУЕТ. 2011. № 3(51). С. 85–91.

Лучишина К.Л. Деякі аспекти зарубіжного досвіду формування та функціонування системи управління якістю та безпечністю продукції. Вісник СНАУ. Серія «Економіка та менеджмент». 2010. № 5/2. С. 58–63.

Пархоменко В.М. Підходи до організації системи управління якістю: обліковий вимір. Вісник ЖДТУ. 2010. № 2 (52). С. 51–56.

Перчук О.В. Формування механізму запобігання виникненню невідповідностей продукції на вітчизняних підприємствах. Економічний вісник університету: Збірник наукових праць. 2009. № 11. С. 211–219.

Якубчак О.М., Димань Р.М., Олійник Л.В. Методичні рекомендації щодо впровадження системи НАССР на молокопереробних підприємствах. Київ : Біопром, 2005. 40 с.

Catini R.H. et al. Application of indicators and quality index as a tool for critical analysis and continuous improvement of laboratories accredited against ISO/IEC 17025. Accreditation and Quality Assurance. 2015. Vol. 20(5). P. 431–436.

Elgharib M.E., Al-mijrab A.S. An Investigation into the Barriers Affecting the Adoption of ISO/IEC 17025 Certification in Arabic Countries: A Case Study of Libyan Research Centers and Laboratories (LRCL). ST-1: ISO & TQM for OBOR’s Sus. Dev. 2017. P. 1–9.

Frédéric C., Deming W.E. Pragmatism and Sustainability. 17th Annual International Deming Research Seminar. 2011. P. 1–17.

Grochau I.H., Leal D.K.B., Ten Caten C.S. European Current Landscape in Laboratory Accreditation. Accredit. Qual. Assur. 2020. Vol. 25 (4). P. 303–310.

Liao R.C. Using Qfd to Link Iso 9001 Qms and Pzb Gap Model An Integrated Approach for Customer Satisfaction. 2010 International Conference on Service Sciences. 2010. P. 173–179.

Passmore S.M. Laboratory Management Systems: Accreditation Schemes. Encyclopedia of Food Microbiology. 2014. Second Edition. P. 402–408.

Teece D.J. SWOT Analysis In The Palgrave Encyclopedia of Strategic Management. London: Palgrave Macmillan. 2017. P. 1–2.

Belov Yu.P. (2005) Rozrobka ta vprovadzhennia systemy upravlinnia bezpechnistiu kharchovykh produktiv NASSR [Development and implementation of the HACCP food safety management system]. Svit iakosti Ukrainy, No. 2, pp. 42–45.

Helich N.V. (2009) Rozrobka ta vprovadzhennia systemy upravlinnia iakistiu produktsii na mashynobudivnomu pidpryiemstvi [Development and implementation of the product quality management system at the machine-building enterprise] Nauka j ekonomika, no. 4(16), pp. 198–202.

Zajtseva A.M., Ziuzghin V.S. (2011) Yakist' iak faktor konkurentospromozhnosti mashynobudivnoi haluzi Ukrainy [Quality as a factor of competitiveness of the machine-building industry of Ukraine]. Visnyk DonNUET, no. 3(51), pp. 85–91.

Luchyshyna K.L. (2010) Deiaki aspekty zarubizhnoho dosvidu formuvannia ta funktsionuvannia systemy upravlinnia iakistiu ta bezpechnistiu produktsii [Some aspects of foreign experience in the formation and functioning of the quality and safety management system]. Visnyk SNAU. Seriia «Ekonomika ta menedzhment», no. 5/2, pp. 58–63.

Parkhomenko V.M. (2010) Pidkhody do orhanizatsii systemy upravlinnia iakistiu: oblikovyj vymir [Approaches to the organization of the quality management system: the accounting dimension]. Visnyk ZhDTU, no. 2 (52), pp. 51–56.

Perchuk O.V. (2009) Formuvannia mekhanizmu zapobihannia vynyknenniu nevidpovidnostej produktsii na vitchyznianykh pidpryiemstvakh [Formation of a mechanism to prevent the occurrence of non-conformities of products at domestic enterprises]. Ekonomichnyj visnyk universytetu: Zbirnyk naukovykh prats', no. 11, pp. 211–219.

Yakubchak O.M., Dyman' R.M., Olijnyk L.V. (2005) Metodychni rekomendatsii schodo vprovadzhennia systemy NASSR na molokopererobnykh pidpryiemstvakh [Methodological recommendations for the implementation of the HACCP system at milk processing enterprises]. Kyiv: Bioprom.

Catini R., Souza F., Pinhel M., Mendonca A., Vitor P, Polisel H., Olivares I. (2015) Application of indicators and quality index as a tool for critical analysis and continuous improvement of laboratories accredited against ISO/IEC 17025. Accreditation and Quality Assurance, vol. 20(5), pp. 431–436.

Al-Mijrab A, Elgharib M., Al-Griw M. (2017) An Investigation into the Barriers Affecting the Adoption of ISO/IEC 17025 Certification in Arabic Countries: A Case Study of Libyan Research Centers and Laboratories (LRCL). ST-1: ISO & TQM for OBOR’s Sus. Dev, pp. 1–9.

Frédéric C., Deming W.E. (2011) Pragmatism and Sustainability. 17th Annual International Deming Research Seminar, pp. 1–17.

Grochau I.H., Leal D.K.B., Ten Caten C.S. (2020) European Current Landscape in Laboratory Accreditation. Accredit. Qual. Assur, vol. 25 (4), pp. 303–310.

Liao R.C. (2010) Using Using Qfd to Link Iso 9001 Qms and Pzb Gap Model An Integrated Approach for Customer Satisfaction. International Conference on Service Science, pp. 173–179.

Passmore S.M. (2014) Laboratory Management Systems: Accreditation Schemes. Encyclopedia of Food Microbiology, second edition, pp. 402–408.

Teece D.J. (2017) SWOT Analysis In The Palgrave Encyclopedia of Strategic Management. London: Palgrave Macmillan.

Переглядів статті: 105
Завантажень PDF: 76
Опубліковано
2023-06-16
Як цитувати
Сеник, Ю. (2023). АКРЕДИТАЦІЯ ВИРОБНИЧОЇ ЛАБОРАТОРІЇ ЯК ЕЛЕМЕНТ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ НА МОЛОКОПЕРЕРОБНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ. Економічний простір, (185), 77-81. https://doi.org/10.32782/2224-6282/185-14
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ