ПОДОЛАННЯ БІДНОСТІ В УКРАЇНІ

  • Н.Г. Фатюха Запорізький національний технічний університет
  • К.О. Здорова Запорізький національний технічний університет
Ключові слова: бідність, сукупні витрати, сукупні ресурси, прожитковий мінімум, рівень життя

Анотація

У статті представлені результати дослідження проблеми бідності в Україні. Встановлено, що однією з найгостріших соціально-економічних проблем є низький рівень життя населення внаслідок процесів нестабільної економіки в країні. Виявлено, що сукупні доходи та сукупні витрати домогосподарств збільшуються, але це не веде за собою підвищення рівня життя, зі збільшенням заробітних плат збільшуються і ціни, а отже купівельна спроможність та економічна незалежність домогосподарств не може підвищуватися. Висвітлено порівняльний аналіз доходів та витрат домогосподарств, життєвого рівня населення в Україні. Визначено причини бідності в Україні та її вплив на макроекономічні процеси. Проаналізовано динаміку зміни мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму в Україні. Проведено аналіз сукупних доходів та сукупних витрат домогосподарств статистичним методом та методом кореляційно-регресійного аналізу. Кореляційно-регресійний аналіз надав потужний та гнучкий інструмент для вивчення взаємозв’язків між ресурсами та витратами. Установлено, що основна мета використання цього методу – краще зрозуміти теперішній стан економічного життя домогосподарств, відповідно ціль навчитися прогнозувати події та впливати на їх наслідки – була досягнута. В результаті цього, були розроблені напрямки вирішення проблеми бідності в Україні шляхом реформування майже всіх сфер діяльності людства. Реалізація цих заходів створить умови для підвищення рівня життя населення, зменшення рівня безробіття, покращення демографічних показників країни та економічного зростання України в цілому.

Посилання

Закон України „Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати” // Відомості Верховної Ради України. – 2010. - №4. – с.19.

Бідність, податки та економічне зростання / Архангельський Ю. //Економіка України. – 2006. – №5 –с.63-71

Боротьба із бідністю: Нові кроки уряду / Андрусенко М. //Вісн.Пенс. Фонду України – 2007. – №3 –с.11

Мельниченко О. А. Підвищення рівня та якості життя населення: механізм державного регулювання : [монографія] / О. А. Мельниченко. – Х.: Вид-во ХарРІ НАДУ „Магістр”, 2008. – 232 с.

Проблема бідності України / Блінов А., Сидорова А. // Економіст. – 2016. –№6 – С. 62-67

Ситуація з бідністю в Україні та регіонах погіршуються // Режим доступу: http: //www.socialpolicy.in.ua /ua/index.html?_m=pulications&_ t=rec&id=12175.

Феномен бідності ташляхи її подолання в Україні /ЛозинськаО.Б. //Зовн. Торг.: право таекономіка. – 2016. – № 1 –с.12-15

Офіційний сайт Державної служби статистики України. Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/.

Переглядів статті: 56
Завантажень PDF: 65
Опубліковано
2018-04-24
Як цитувати
Фатюха, Н., & Здорова, К. (2018). ПОДОЛАННЯ БІДНОСТІ В УКРАЇНІ. Економічний простір, (132), 107-117. вилучено із http://prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/35
Розділ
ПРОБЛЕМИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ТА РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ