КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ЗВІТНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

  • А.С. Крутова Харківський державний університет харчування та торгівлі
  • О.О. Нестеренко Харківський державний університет харчування та торгівлі
Ключові слова: якість звітної інформації, принципи бухгалтерського обліку, інтегрована звітність, інтегрована облікова система, фінансова та нефінансова інформація

Анотація

Метою статті є визначення місця принципів бухгалтерського обліку та фінансової звітності в інтегрованій обліковій системі для забезпечення якості та порівнянності фінансової та нефінансової інформації, яка має розкриватися в інтегрованому звіті. Для запобігання перетворення процесу інтегрованої звітності в суто технічний прийом бухгалтерського обліку, обґрунтовано, що його регулювання має ґрунтуватися на суворо формалізованих принципах, якими зобов’язані керуватися укладачі інтегрованої звітності та працівники, що здійснюють збір та передачу інформації для формування інтегрованого звіту. Методологічний базис обліку поглиблено шляхом удосконалення системи принципів формування інтегрованої звітності, які об’єднано в три групи за спрямованістю та цілями використання: структурні, організаційні та якісні. Дотримання запропонованих принципів інтегрованої звітності дозволить сформувати систему основних показників, які мають наводитися в інтегрованому звіті, розробити спеціалізовані технологічно-методичні підходи до процесу збору, обробки та перенесення інформації про економічну, соціальну та екологічну діяльність до інтегрованого звіту з урахуванням всіх елементів облікового процесу, який поєднує живу працю, засоби праці та її специфічні предмети.

Посилання

Московского общества бухгалтеров. 1909. No4. С. 20.

Гура Н. О. Бухгалтерський облік як наука, його принципи, предмет і об’єкти. Бухгалтерський облік у системі економічних наук. 2007. No 6. С. 3–8.

Macfarland G. A., Ayars R. D. Accounting fundamentals. New York: McGraw-Hill Book Company, Inc., 1947. 759 р.

Счетоводство, 1895. С. 94.

Харламова О. В. Фінансова звітність за міжнародними стандартами: методологія формування та практика імплементації в Україні:монографія. Харків: Лідер, 2015. 372 с.

Гнилицька Л. В. Cучасні підходи до квінтесенції публічної звітності підприємства в контексті забезпечення його економічної безпеки. Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу. 2016. Вип. 1 (34). С. 48–65.

Крутова А. С. Облік в системі електронної комерції : монографія. Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. Х., 2010. 395 c.

Інтегрований звіт ДТЕК 2014. 172 с.

Безверхий К. Принципи бухгалтерського обліку та їх вплив на обліково-звітну інформацію підприємства. Галицький економічний вісник. 2012. No6(39). С.76–92.

Голов С. Ф. Бухгалтерський облік в Україні: аналіз стану та перспективи розвитку : монографія. К. : Центр учбової літератури, 2007. 522 с.

Международный стандарт интегрированной отчетности [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://integratedreporting.org.

Гринчишин Я. Принцип безперервності в Україні: порівняння з міжнародними стандартами. Бухгалтерський облік і аудит. No11. 2013. С. 3–8.

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку 1 «Подання фінансової звітності» [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/929_013.

Грицишен Д. О. Модифікація принципів бухгалтерського обліку в контексті положень сталого розвитку промислових підприємств. Економічний простір. 2015. No 100. С. 108–124.

Хендриксен Е. С. Теория бухгалтерського учета ; пер. с англ. ; под ред. проф. Я.В. Соколова. М.: Финансы и статистика, 2000. 576 с.

Переглядів статті: 53
Завантажень PDF: 58
Опубліковано
2018-09-25
Як цитувати
Крутова, А., & Нестеренко, О. (2018). КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ЗВІТНОЇ ІНФОРМАЦІЇ. Економічний простір, (137), 137-148. вилучено із http://prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/308
Розділ
ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА ТА ПРОСТОРОВО – КЛАСТЕРНИЙ БІЗНЕС