ВПЛИВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПИТАЛУ НА ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК КРАЇН

  • О.М. Панкратова Харківський інститут фінансів Київського національного торгівельно-економічного університету
Ключові слова: інтелектуальний капітал, інноваційний розвиток, конкурентні переваги, конкурентна боротьба, держава

Анотація

У статті проаналізовано категорія «інтелектуальний капітал» з метою можливого регулювання та управління конкурентними перевагами. Конкурентоспроможність компанії безпосередньо залежить від того, наскільки повно і успішно вона використовує свій інтелектуальний капітал, наскільки активно інвестує в його розвиток. Тому пріоритетним напрямом діяльності сучасних господарюючих суб'єктів є формування та ефективне використання інтелектуального капіталу, який є основним рушійним фактором інноваційної економіки. Але сьогодні Україна демонструє сумний стан української науки, що є результатом різкого недофінансування. Як наслідок, Україна залишається на периферії світових інноваційних розробок. Тому питання підтримки інноваційної діяльності, розвитку інтеллектуального капиталу для України залишаються актуальними. За мету у роботі ставиться визначення особливостей змісту «інтелектуального капиталу» та виявлення інтелектуального капіталу як конкурентної переваги на конкурентоспроможність компанії та держави в цілому. На основі аналізу витрат на науку в державних бюджетах в процесі дослідження було зроблено висновки, що економічною стратегією інноваційного розвитку України має стати активна підтримка з боку держави розвитку свого інтелектуального капіталу шляхом забезпечення значного зростання фінансування на наукові розробки та дослідження, забезпечення стабільного зростання інвестицій у провідні вузи (наукомісткі університети), підвищення інтелектуального капіталу державних структур і органів влади.

Посилання

Питер Ф. Друкер. Бизнес и инновации. – М. : Изд-во «Вильямс». – 2007. – 432 с.

Джон Гэлбрейт. Новое индустриальное общество [Електронний ресурс] / Джон Гэлбрейт. – Режим доступу : http://gtmarket.ru/laboratory/basis/5021.

Стюарт Томас. Интеллектуальный Капитал. Новый источник богатства организаций / Новая постиндустриальная волна на Западе. Антология. / Под ред. В. Л. Иноземцева. − М. : ACADEMIA, 1999. – С.372-400.

Тейлор К. Интеллектуальный капитал / К. Тейлор // Computerworld. – 2001. – № 13.

Абдикеев Н. М. Управление знаниями и реинжиниринг бизнеса / Н. М. Абдикеев, А. Д. Киселев. – М. :«Инфра-М», 2011. – 511 с.

Барух Л. Нематериальные активы. Управление, Измерение, Отчетность / Л .Барух. – К. : ИД «Квинто-Консалтинг», 2003. – 240 с.

Брукинг Э. Интеллектуальный капитал / Э. Брукинг. – СПб : Питер, 2001. – 288 с.

Зайцев Л. Г. Стратегический менеджмент / Л. Г. Зайцев, М. И. Соколова. – М. : Магистр, НИЦ ИНФРА-М, 2015. – 528 с.

Доповідь ЮНЕСКО з науки «На шляху до 2030 року» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.uis.unesco.org

Сколько тратят на НИОКР государство и бизнес: Рейтинг расходов в разных странах [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://ect-center.com/blog/rashodi-niokr.

Расходы на НИОКР, в % к ВВП : Мировой Атлас Данных [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://knoema.ru/atlas/topics

Курсы валют, ставки, индексы, тарифы, деньги Украины [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://index.minfin.com.ua/

Украина улучшила позиции в Глобальном инновационном индексе : Ліга Бізнес [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://biz.liga.net/ekonomika/

Переглядів статті: 52
Завантажень PDF: 39
Опубліковано
2018-02-27
Як цитувати
Панкратова, О. (2018). ВПЛИВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПИТАЛУ НА ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК КРАЇН. Економічний простір, (130), 23-35. вилучено із http://prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/184
Розділ
МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА І ЗМІНИ ГЕОЕКОНОМІЧНОГО ПРОСТОРУ