НОВА КЛАСИФІКАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ОРГАНІЗАЦІЮ СКЛАДАННЯ ТА ПОДАЧІ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ

  • О.О. Євсєєва Український державний університет залізничного транспорту
Ключові слова: облік, облікова політика, суб’єкт господарювання, класифікація підприємств, фінансова звітність

Анотація

Починаючи з 2018 року всі суб’єкти господарювання в Україні повинні вести бухгалтерський облік і складати фінансову звітність у відповідності до оновленого Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» й з урахуванням європейських правил. Новації стосуються багатьох організаційних облікових питань економічної діяльності суб’єктів господарювання, що потребує перегляду та оновлення теоретико-методологічних підходів у налаштуванні їхньої облікової діяльності, в тому числі й у питанні організації складання і подачі фінансової звітності. В статті розглянуті проблемні аспекти впровадження оновлених норм законодавства щодо встановлення нових підходів у визначенні обсягу та складі фінансової звітності на основі нової класифікації підприємств. Аналіз нової класифікації підприємств показав, що вона не вирішує однозначного визначення статусу суб’єкта господарювання за для встановленої мети. Ця критична теза доведена автором статті шляхом побудови формалізованої графіко- математичної моделі, яка представлена у вигляді логіко-аналітичних етапів дослідження. Проведене дослідження підтвердило критичні зауваження та іще раз довело недосконалість нових норм законодавства щодо визначення статусу суб’єктів господарювання за встановленою класифікацією підприємств. З метою вирішення означеної проблеми автором запропоновані альтернативні рішення- пропозиції, які можуть бути впроваджені на законодавчому рівні з метою усунення законодавчих колізій та з метою удосконалення обліково-господарської діяльності суб’єктів господарювання.

Посилання

Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні (16 липня 1999 року № N 996-XIV, із змінами та доповненнями). – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://kodeksy.com.ua/pro_buhgalters_kij_oblik_ta_finansovu_zvitnist.htm. – Назва з екрану.

Закон України від 05.10.2017 № 2164-VIII «Про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" щодо удосконалення деяких положень». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2164-19 . – Назва з екрану.

Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні (16 липня 1999 року № N 996-XIV, із змінами та доповненнями від 05.10.2017 року, що вступають в дію з 2018 року). – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://uristua.net/закони/про_бухгалтерський_облік/. – Назва з екрану.

Кундря-Висоцька О.П. Організація обліку : Навчальний посібник / О.П.Кундря-Висоцька. – К. : Альтера, 2007. – 223 с.

Організація бухгалтерського обліку: Навчальний посібник / За редакцією В.С. Леня. – К. : Центр навчальної літератури, 2006. – 696 с.

Лишиленко О.В. Бухгалтерський управлінський облік. Навч. посібик / О.В.Лишиленко. – К. : Центр навчальної літератури, 2004. – 254 с.

Бухгалтерський облік: концептуальні основи теорії. Навчально-практичний посібник / Під заг. ред. В.В.Сопко – К. : ТОВ “Видавничий дім “Професіонал”, 2004. – 180 с.

Організація бухгалтерського обліку. Навч.посіб. / Ю.Д.Чацкіс, Е.С.Геєр, О.А.Наумчук, І.О.Власова. – К. : Центр учбової літератури, 2011. – 564 с.

Баланс-клуб: Удосконалено закон про бухоблік: аналіз змін. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://balance.ua/ua/news/all/post/usovershenstvovan-zakon-obuhuchete-analiz-izmeneniy/ . – Назва з екрану.

Директива 2013/34/ЄС Європейського парламенту та Ради від 26 червня 2013 року «Про річну фінансову звітність, консолідовану фінансову звітність та пов’язані звіти деяких видів підприємств, що вносить зміни до Директиви 2006/43/ЄС Європейського

Парламенту та Ради і припиняє дію Директив Ради 78/660/ЄЕС та 83/349/ЄEC». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/MU13169.html . – Назва з екрану.

Господарський кодекс України. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://kodeksy.com.ua/gospodars_kij_kodeks_ukraini.htm. – Назва з екрану.

Доведення від супротивного. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://uk.wikipedia.org/wiki/Доведення_від_супротивного. – Назва з екрану.

Розміщення (комбінаторика). – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://uk.wikipedia.org/wiki/Розміщення_(комбінаторика). – Назва з екрану.

Національні стандарти бухгалтерського обліку і звітності. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/SH000099.html . – Назва з екрану.

Національні стандарти бухгалтерського обліку в державному секторі. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://buhgalter.com.ua/zakonodavstvo/ natsstandartibuhobliku-v-derzhavnomu-sektori/ . – Назва з екрану.

Закон України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.11 р. № 2939-VI. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/T112939.html . – Назва з екрану.

Положення (стандарти) бухгалтерського обліку. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://kodeksy.com.ua/buh/psbo.htm . – Назва з екрану.

Євсєєва О.О. Облікова політика та її складові елементи / О.О. Євсєєва // Економічний простір. – Збірник наукових праць. – № 105. – Дніпропетровськ : ПДАБА, 2016. – С. 67–77.

Переглядів статті: 160
Завантажень PDF: 95
Опубліковано
2018-01-17
Як цитувати
Євсєєва, О. (2018). НОВА КЛАСИФІКАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ОРГАНІЗАЦІЮ СКЛАДАННЯ ТА ПОДАЧІ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ. Економічний простір, (129), 135-152. вилучено із http://prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/174
Розділ
ФІНАНСИ ТА ІНВЕСТИЦІЙНО – БУДІВЕЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають