ДОСЛІДЖЕННЯ ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКУ СФЕРИ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ І НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ ТА РОЗРОБКА БАГАТОФАКТОРНОЇ МОДЕЛІ ЇХ РОЗВИТКУ

  • А.Ю. Щуровська Одеська національна академії зв’язку ім. О.С. Попова
Ключові слова: інфокомунікації, конвергенціяконвергенціяконвергенція, телекомунікації, інновації, макрогенерація

Анотація

Стаття спрямована на визначення моделей розвитку телекомунікацій як інтегрованої галузі економіки, кореляційних зв'язків з економічним зростанням, конвергенції комунікацій та інформатики та їх наслідків, моделей споживання та макрогенерації телекомунікаційних послуг. Аналіз основних параметрів розвитку телекомунікацій в Україні за останні роки свідчить про значне макропородження комунікаційних послуг, що заміщає традиційні послуги новими послугами, що супроводжується конвергентним характером наукового прогресу. Для виявлення взаємозв'язку між макроекономічним розвитком (ВВП) та розвитком телекомунікацій та динамікою інших ключових показників встановлено причинно-наслідкові зв'язки між економічними показниками. Вибираючи найбільш важливі фактори щодо економічного зростання нашої країни, беручи до уваги роль досліджуваного об'єкта в процесі інформатизації суспільства, необхідно розглянути основні складові сценарію інноваційного розвитку: досягнутого рівня розвитку в економіці, інвестиції в основному капіталі, доходи населення, прибуток від поштових послуг та телекомунікацій. Обгрунтування факторів та закономірностей розвитку телекомунікацій дозволяють більш об'єктивно прогнозувати їхні перспективи, спираючись на фактори, що стосуються національної економіки. Практичне значення роботи полягає в науковому обґрунтуванні прогнозування параметрів розвитку телекомунікацій та використання цих результатів для розвитку економіки. Динамічний розвиток телекомунікацій, який має вплив на зовнішнє соціально-економічне середовище і залежить від макроекономічного розвитку та добробуту громадян, вимагає системного підходу до розвитку прогнозу персоналу, особливо в довгостроковій перспективі. Наукова основа для цього підходу полягає у виявленні закономірностей науково-технічного прогресу в сфері розвитку телекомунікацій, встановленні його етапів та конвергенції, оцінюють перспективи технологічних інновацій, а також кількісну оцінку взаємозв'язку телекомунікацій та макроекономіки.

Посилання

Trends in Telecommunication Reform 2015. Getting ready for the digital economy. Geneva: ITU, 2015. – 223 p.

Голубицкая Е.А. Экономика связи: учебник для студентов вузов/ Е.А. Голубицкая. – М.: ИРИАС, 2006. – 488с.

На пути к экономикие будущего общества [Электронный ресурс] / П. Воробиенко // Economic Annals – XXI. – 2015. – № 1-2 (1). – P. 3–6. – Режим доступа : http://soskin.info/userfiles/file/2015/1-2_1_2015/Vorobiyenko.pdf

Jipp А. Wealth of nations and telephone density / А. Jipp // Telecommunications Journal. – 1963. – July. – Р. 199-201.

Варакин Л.Е. Информационно-экономический закон. Взаимосвязь инфокоммуникационной инфраструктуры и экономики / Л.Е Варакин . – М.: Международная академия связи, 2006. – Т. 2. – 160 с.

Кузовкова Т.А., Тимошенко Л.С. Анализ и прогнозирование развития инфокоммуникаций / Т.А. Кузовкова, Л.С. Тимошенко. – М.: Горячая линия – Телеком, 2009. – 224 с.

Князєва О.А. Сучасні закономірності розвитку сфери телекомунікацій в Україні / О.А. Князєва, М.А. Дем’янчук // Вісник ДонНУЕТ. Серія: економічні науки. – Донецьк : ДонНУЕТ ім. М. Туган-Барановського, 2010. – № 4(48). – С. 182–187.

Воробієнко П.П. Проблеми використання закономірностей впливу ІКТ на економічний розвиток країни / П.П. Воробієнко, В.М. Гранатуров // Економіка України. – 2011. – № 8. – С. 26–32.

Звіт про роботу національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації за 2015 рік. – К.: НКРЗІ, 2016. – 94 с.

Доходи від надання послуг пошти та зв’язку за 2015 рік /Офіційний сайт Державного комітету статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua

Статистичний щорічник України за 2015 р.: статистичний збірник / за ред. І.М. Жук. К.: Державна служба статистики України, 2016. – 575с.

Переглядів статті: 100
Завантажень PDF: 56
Опубліковано
2018-01-17
Як цитувати
Щуровська, А. (2018). ДОСЛІДЖЕННЯ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ СФЕРИ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ І НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ ТА РОЗРОБКА БАГАТОФАКТОРНОЇ МОДЕЛІ ЇХ РОЗВИТКУ. Економічний простір, (129), 114-124. вилучено із http://prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/172
Розділ
ПРОБЛЕМИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ТА РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ