АНАЛІЗ КОН’ЮНКТУРИ ПРОДОВОЛЬЧОГО РИНКУ ТА ВИЗНАЧЕННЯ СТРАТЕГІЧНИХ ЦІЛЕЙ ЙОГО РОЗВИТКУ

  • С. Ю. Соколюк Уманський національний університет садівництва https://orcid.org/0000-0003-0362-7493
  • Н. О. Бленда Уманський національний університет садівництва https://orcid.org/0000-0001-7991-4910
  • О. В. Жарун Уманський національний університет садівництва
Ключові слова: кон’юнктура ринку, продовольчий ринок, самозабезпечення, експорт, імпорт

Анотація

У статті проаналізовано кон’юнктуру продовольчого ринку України та тенденції його розвитку. Визначено фактичну ємність внутрішнього ринку за окремими продуктами з огляду на зменшення обсягів середньодушового споживання населенням окремих продуктів харчування та скорочення чисельності населення України. Встановлено, що зростання обсягів валового виробництва продукції сільського господарства забезпечило покращення рівня самозабезпеченості продуктами харчування в Україні. Задоволення потреб населення у продовольстві у межах його купівельної спроможності майже повністю забезпечується за рахунок продукції вітчизняного виробництва, за винятком плодів, ягід та винограду. Визначено рівень і динаміку імпортозалежності ринку продовольчих товарів загалом та у розрізі окремих товарних груп зокрема. За результатами аналізу кон’юнктури продовольчого ринку України визначено стратегічні цілі його розвитку.

Посилання

Бленда Н.О. Сучасний стан та розвиток продовольчого комплексу України. Вісник ХНАУ. Серія «Економічні науки». 2018. № 1. С. 71–82.

Бугрій М.В., Клименко І.С., Ус І.О. Спільна аграрна політика Європейського Союзу: можливості та виклики для України : аналітична доповідь. Київ : НІСД, 2011. 19 с. URL: https://niss.gov.ua/sites/default/files/2011-07/agro_polytyka-f29c7.pdf.

Єгоров Б.В., Козак К.Б. Визначення ємності регіонального продовольчого ринку. Інвестиції: практика та досвід. 2014. № 15. С. 49–51. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ipd_2014_15_12.

Демографічний щорічник «Населення України за 2019 рік» / Державна служба статистики України. 2020. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2020/zb/10/zb_nas_2019.pdf.

Довідка «Зовнішня торгівля України товарами та послугами у 2020 році». URL: https://www.me.gov.ua/Documents/List?lang=uk-UA&id=e8551533-1004-4210-9980-a3a50e134096&tag=InformatsiinoanalitichniMateriali.

Ковальчук Т.Т., Черняк В.К., Шевчук В.Я. Актуалітети політики розвитку. Київ : Знання, 2009. 131 с.

Коденська М.Ю., Сегеда С.А. Закономірності розвитку аграрно-промислового виробництва та ефективність його функціонування. Економіка АПК. 2018. № 6. С. 30–39.

Олефір В.К. Оцінка імпортозалежності ринку продовольчих товарів України. Економіка і прогнозування. 2016. № 4. С. 91–105. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/econprog_2016_4_8.

Сільське господарство України за 2016 рік : статистичний збірник / Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/publ7_u.htm.

Сільське господарство України за 2020 рік : статистичний збірник / Державна служба статистики України. 2021. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2021/zb/09/zb_sg_20.pdf.

Щербина С.В. Методологічні аспекти аналізу індикаторів продовольчої безпеки України. Статистика України. 2014. № 3. С. 63–68. URL: http://194.44.12.92:8080/jspui/bitstream/123456789/1172/1/6368_3%2720 14%2866%29_Shcherbyna.pdf.

Blenda N.А. (2018). Current state and development of the food complex of Ukraine. Bulletin of KhNAU. Economic Sciences Series. № 1, pp. 71–82.

Bugriy M.V., Klymenko I.S., Us I.O. (2011). Common Agrarian Policy of the European Union: Opportunities and Challenges for Ukraine. K.: NISS. 19 p. URL: https://niss.gov.ua/sites/default/files/2011-07/agro_polytyka-f29c7.pdf.

Egorov B.V., Kozak K.B. (2014). Determining the capacity of the regional food market. Investments: practice and experience. № 15, pp. 49–51. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ipd_2014_15_12.

Demographic yearbook Population of Ukraine for 2019. STATE STATISTICS SERVICE OF UKRAINE. 2020. P. 22. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2020/zb/10/zb_nas_2019.pdf.

Reference “Ukraine’s foreign trade in goods and services in 2020”. URL: https://www.me.gov.ua/Documents/List?lang=uk-UA&id=e8551533-1004-4210-9980-a3a50e134096&tag=InformatsiinoanalitichniMateriali.

Kovalchuk T.T., Chernyak V.K., Shevchuk V.Y. (2009). Development policy news. Kyiv: Znannya. 131 p.

Kodenska M.Yu., Seheda S.A. (2018). Regularities of development of agro-industrial production and efficiency of its functioning. Economics of agro-industrial complex. № 6, pp. 30–39.

Olefir V.K. (2016). Estimation of import dependence of the food market of Ukraine. Economics and forecasting. № 4, pp. 91–105. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/econprog_2016_4_8.

Agriculture of Ukraine in 2016: a statistical collection. State Statistics Service of Ukraine. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/publ7_u.htm.

Agriculture of Ukraine for 2020: statistical collection. State Statistics Service of Ukraine. 2021. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2021/zb/09/zb_sg_20.pdf.

Shcherbyna S.V. (2014). Methodological aspects of analysis of food security indicators of Ukraine. Statistics of Ukraine. № 3. P. 63–68. URL: http://194.44.12.92:8080/jspui/bitstream/123456789/1172/1/6368_3%272014%2866%29_Shcherbyna.pdf.

Переглядів статті: 225
Завантажень PDF: 125
Опубліковано
2021-12-30
Як цитувати
Соколюк, С. Ю., Бленда, Н. О., & Жарун, О. В. (2021). АНАЛІЗ КОН’ЮНКТУРИ ПРОДОВОЛЬЧОГО РИНКУ ТА ВИЗНАЧЕННЯ СТРАТЕГІЧНИХ ЦІЛЕЙ ЙОГО РОЗВИТКУ. Економічний простір, (176), 43-47. https://doi.org/10.32782/2224-6282/176-6
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ